توافق تاریخی بغداد و اربیل؛ ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان به ترکیه
توافق تاریخی بغداد و اربیل؛ ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان به ترکیه

به گزارش خبرگزاری رویترز، شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، اعلام کرد که صادرات نفت خام از اقلیم کردستان عراق به ترکیه از روز شنبه (پنجم مهر) از طریق خط لوله کرکوک – جیهان از سر گرفته می‌شود. این اقدام در پی توافق تاریخی میان بغداد، اربیل و شرکت‌های تولیدکننده نفت صورت گرفته و به توقف بیش […]

به گزارش خبرگزاری رویترز، شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، اعلام کرد که صادرات نفت خام از اقلیم کردستان عراق به ترکیه از روز شنبه (پنجم مهر) از طریق خط لوله کرکوک – جیهان از سر گرفته می‌شود. این اقدام در پی توافق تاریخی میان بغداد، اربیل و شرکت‌های تولیدکننده نفت صورت گرفته و به توقف بیش از دو ساله صادرات نفت با این خط لوله پایان می‌دهد.

السودانی این توافق را «تاریخی» خواند و آن را گامی مهم در مسیر تقویت وحدت اقتصادی کشور دانست. وی تأکید کرد که همکاری میان دولت مرکزی و اقلیم کردستان در حوزه انرژی می‌تواند زمینه‌ساز ثبات و توسعه پایدار در عراق باشد.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا، نیز با استقبال از این توافق، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «این توافق، مشارکت اقتصادی سودمند متقابل میان واشینگتن و بغداد را تقویت می‌کند و فضای سرمایه‌گذاری پایدارتری را برای شرکت‌های آمریکایی در سراسر عراق فراهم می‌سازد. همچنین افزایش امنیت انرژی منطقه‌ای، به تقویت حاکمیت عراق کمک خواهد کرد.» وی افزود که واشینگتن در تسهیل این توافق نقش داشته است.

جزئیات توافق نفتی

طبق اعلام دو مقام وزارت نفت عراق، شرکت دولتی سومو مسئولیت صادرات نفت خام تولیدشده در میدان‌های اقلیم کردستان را از طریق خط لوله کرکوک – جیهان به پایانه نفتی جیهان ترکیه برعهده خواهد داشت.

دولت منطقه‌ای کردستان عراق نیز در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که صادرات ظرف ۴۸ ساعت پس از توافق سه‌جانبه میان وزارت نفت عراق، وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان و شرکت‌های تولیدکننده از سر گرفته خواهد شد.

خط لوله کرکوک – جیهان از سال ۲۰۲۳ تاکنون غیرفعال بوده است. این توقف پس از حکم دیوان داوری مالی پاریس علیه ترکیه بابت صادرات غیرمجاز نفت اقلیم کردستان در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ و محکومیت به پرداخت ۱.۵ میلیارد دلار غرامت رخ داد.

بر اساس طرح اولیه توافق‌شده در دوم مهر، اقلیم کردستان موظف است روزانه حداقل ۲۳۰ هزار بشکه نفت خام به سومو تحویل دهد و ۵۰ هزار بشکه دیگر را برای مصرف داخلی نگه دارد. فروش نفت از بندر جیهان توسط یک بازرگان مستقل و با استفاده از قیمت‌های رسمی سومو انجام خواهد شد.

مقام‌های عراقی اعلام کردند که برای هر بشکه فروخته‌شده، مبلغ ۱۶ دلار به یک حساب امانی منتقل می‌شود و درآمد حاصل به تناسب میان تولیدکنندگان توزیع خواهد شد؛ باقی‌مانده درآمد به سومو تعلق می‌گیرد.

همچنین مقرر شده است که هشت شرکت نفتی و دولت اقلیم کردستان ظرف ۳۰ روز پس از آغاز صادرات، برای تدوین سازوکار تسویه بدهی‌های معوقه تشکیل جلسه دهند.