«علی بیگدلی»، کارشناس حقوق بین الملل، در مورد اقدام اخیر آمریکا در زمینه پرواز پهپاد جاسوسی بر فراز آبهای سرزمینی ایران از منظر حقوق بین المللی به ویژه نقش نهادهای بین المللی در این باره به خبرنگار سیاسی برنا گفت: همه تلاش های آمریکا و ایران این است که ایران گفته این پرواز در آبهای […]
«علی بیگدلی»، کارشناس حقوق بین الملل، در مورد اقدام اخیر آمریکا در زمینه پرواز پهپاد جاسوسی بر فراز آبهای سرزمینی ایران از منظر حقوق بین المللی به ویژه نقش نهادهای بین المللی در این باره به خبرنگار سیاسی برنا گفت: همه تلاش های آمریکا و ایران این است که ایران گفته این پرواز در آبهای فلات قاره ای ایران بوده است یعنی در ۱۲ کیلومتری که از ساحل تا دریای هر کشوری است. اما در مقابل آمریکا مدعی است که این پهپاد خارج از فلات قاره ای ایران بوده است. موضوعی که اهمیت بیشتری دارد این است که آمریکا تلاش می کند مسئله ایران را به یک پدیده بین المللی تبدیل و در مورد ایران به یک اعترافی دسترسی پیدا کند که بتواند با یک فشار جهانی روی ایران، کشورمان را وادار به پذیرش مذاکره کند. بنابراین هر دوی اینها این شکایت را بردند و جلسه شورای امنیت به درخواست آمریکا تشکیل شده است.
بیگدلی افزود: مشخص نیست آمریکا در این جلسه رای خواهد آورد یا خیر. اما به هر حال، مقدمات این اقدامات نشان دهنده این است که آمریکایی ها در حال فشار بر ایران هستند تا بتوانند سایر اعضای شورای امنیت را با ادعاهای خود همراه کنند که اگر این همراهی صورت گیرد، در آینده برای تحریم های سراسری علیه ایران زمینه ای داشته باشند. هم اینکه ترامپ در پاسخ دادن به افکار عمومی داخلی آمریکا، این مجوز را داشته باشد که اگر دست به چنین اقدامی زده است اما در کنار آن حمایت بینالمللی را به دست آورده است.
این کارشناس حقوق بین الملل درباره چرایی اقدام آمریکا در ارسال پهپاد و تناقض در سخنان ترامپ نیز ادامه داد: این تزلزل در دیپلماسی نوعی دیپلماسی جدیدی است که قبل از ترامپ نیز مقامات ارشد سایر کشورها نیز از این نوع دیپلماسی استفاده کرده اند. برای مثال هیتلر در ارتباط با چمبرلن نخست وزیر انگلستان همین رویه را در پیش گرفت و تا حدی چمبرلن را آزار داد که چند بار با یکدیگر ملاقات کردند که چمبرلن تلاش می کرد هیتلر را از جنگ جهانی دوم بازدارد اما هیتلر با تغییر قول هایی که به چمبرلن می داد او را آزار داد. در نهایت چمبرلن درگذشت. سابقه این نوع دیپلماسی تزلزلی بسیار است حتی استالین نیز همین گونه رفتار می کرد. این نوع دیپلماسی بدین گونه است که فراز و نشیب بسیاری دارد و طرف مقابل را دچار نوعی سراسیمگی می کند که در این سراسیمگی بتواند از آن بتواند امتیاز بگیرد. این یک نوع دیپلماسی غیرواقعی است که برخی از مقامات در حال استفاده از آن هستند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: دلیل سوم این است که جان بولتون و آقای پمپئو آرزو می کنند آمریکا به ایران حمله کند، دلیل آن این است که نماینده عربستان و ایران هستند؛ اما کارشناسانی که در درون حزب جمهوریخواه و ارتش آمریکا هستند به دلیل اطلاعات بیشتری که از وضعیت ایران دارند، می دانند که حمله کردن به ایران می تواند آغاز یک درگیری طولانی برای آمریکا باشد. همچنین آمریکا در آستانه انتخابات جدید است و به نظر آنها ضرورتی ندارد که وارد جنگ شود. بنابراین مجموعه ای از این دلایل را که کنار یکدیگر قرار می دهیم. ترامپ هر روز سخنی می گوید که با سخنان قبلی اش تفاوت دارد؛ این در واقع نوعی گیج کنندگی را در طرف مقابل ایجاد می کند که دستگاههای دیپلماسی ایران نیز باید به این موضوع آشنا باشند که این کار یک فرد معمولی نیست و رئیس جمهور امریکا نباید تا این حد با حیله گری و چندگانگی سخن بگوید. ترامپ با این گونه اقدامات سعی می کند از ایران امتیاز بگیرد.
وی درباره اقدامات ایران در برابر این نوع دیپلماسی گیج گننده ترامپ بیان کرد: ایران تاکنون گول این نوع دیپلماسی ترامپ را نخورده است چرا که ایران از روز اول گفت که نه جنگ می خواهد و نه مذاکره. بنابراین این نوع دیپلماسی راه هر گونه دیپلماسی بعد از خود را مسدود می کند.
علی بیگدلی درباره اقدامات برخی همسایگان از جمله امارات و دست داشتن آنها در ارسال پهپاد جاسوسی نیز تصریح کرد: در واقع امارات در حال جنگ با ایران است. آنچه که اهمیت دارد نشست اعضای شورای امنیت است. ایران باید این اقدام امارات را اثبات کند و مدارکی را ارائه دهد. تصاویر، مدارک و اسنادی که ایران در اختیار دارد باید اثبات کند که این پهپاد در فلات قاره ای و خاک ایران بوده است. نظر شورای امنیت بسیار مهم است و اگر در این باره نظر دهد، ایران می تواند به دادگاه لاهه شکایت کند. به ویژه اینکه ایران اسناد قابل قبولی نیز در دست داشته باشد می تواند شکایت خود را ارائه دهد.
Sunday, 6 October , 2024