به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا، نگاهی به تاریخچه تشکیل وزارت نیرو بیانگر این هست که تغییر و تحولات متعددی در این وزارتخانه انجام شده هست؛ به شکلی که بعد از عبور از فراز و نشیب های مکرر، سرانجام قانون ایجاد «وزارت نیرو» در بیست و هشتم بهمن ۱۳۵۳ به تصویب رسید. هدف از […]
به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا، نگاهی به تاریخچه تشکیل وزارت نیرو بیانگر این هست که تغییر و تحولات متعددی در این وزارتخانه انجام شده هست؛ به شکلی که بعد از عبور از فراز و نشیب های مکرر، سرانجام قانون ایجاد «وزارت نیرو» در بیست و هشتم بهمن ۱۳۵۳ به تصویب رسید. هدف از تصویب این قانون هم حداکثر استفاده از مراجع انرژی و آب و هم چنین تهیه و تامین انرژی و آب برای انواع مصارف عمومی شهروندان اعلام گردید. وظیفه ها بنیادی وزارت نیرو درواقع نوع وسیع و همه جانبه از وظیفه ها وزارت آب و برق سابق بود.
تشکیل شرکت های تامین و توزیع آب و تاسیسات آب وفاضلاب
ازجمله مهمترین این وظیفه ها که در قانون ایجاد به آنان اشاره شده هست؛ مطالعه و تحقیق در مورد انواع انرژی و تعیین سیاست ها و اجرای برنامه های انرژی، سیاستگذاری، سازگاری، نظارت و بهره برداری از شرکت ها و موسساتی که وظیفه تولید، انتقال و توزیع انرژی درسراسر کشور را به بر عهده دارند و مطالعه و شناخت مراجع آب کشور و بهره برداری از آنان، احداث نیروگاه های برق و تاسیسات تصفیه و آبرسانی در تمام نقاط ایران، ساخت و تولید انواع کالاهای آب و برق تعیین گردید.
با ایجاد وزارت نیرو تمامی اختیارات وزارت آب وبرق به وزارت نیرو انتقال یافت و حتی طبق ماده ۹ این قانون سازمان انرژی هسته ای ایران از سازمان های زیرمجموعه وزارت نیرو شمرده گردید و در اصلاح ماده یک قانون وزارت نیرو در بیستم اردیبهشت سال ۱۳۵۷، احداث، تکمیل و بهره برداری از نیروگاه های هسته ای نیز از وظیفه ها کلیدی وزارت نیرو تلقی گردید.
طبق ماده ۸ این قانون، شرکت ملی نفت ایران نیز موظف گردید که برنامه های تولید، پالایش و توزیع نفت و گاز را در اختیار وزارت نیرو قرار دهد. هرچند بعد از برتری انقلاب اسلامی و توجه به توسعه و لزوم استفاده وسیع ازانرژی هسته ای، «سازمان انرژی اتمی» مستقل و از وزارت نیرو منفک گردید. هرچند بعد از برتری انقلاب اسلامی و توجه به توسعه و لزوم استفاده وسیع ازانرژی هسته ای، «سازمان انرژی اتمی» مستقل و از وزارت نیرو منفک گردید. طبق این قانون، ایجاد شبکه های تألیف و دفع فاضلاب نیز با مشارکت شهرداری ها یا بخش خصوصی برعهده وزارت نیرو گذاشته گردید.
تصویب قانون توزیع عادلانه آب در سال ۱۳۶۱
در ادامه تکمیل وظیفه ها وزارت نیرو در ۲۹ تیرماه سال ۱۳۵۴ قانون تشکیل «شرکت های تامین و توزیع آب و تاسیسات آب وفاضلاب شهرها» به تصویب رسید. طبق این قانون، ایجاد شبکه های تألیف و دفع فاضلاب نیز با مشارکت شهرداری ها یا بخش خصوصی برعهده وزارت نیرو گذاشته گردید. با برتری انقلاب اسلامی ایران و تشکیل «شواری انقلاب جمهوری اسلامی ایران»، با تصویب لایحه قانونی درمورد تحولات وظیفه ها وزارت نیرو مصوب سال ۱۳۵۹، قسمتی از وظیفه ها وزارت نیرو به سایر سازمان ها یا وزارت خانه ها انتقال یافت. به این ترتیب دوباره وظیفه ها وزارت نیرو دست خوش تغییر و دگرگونی گردید.
طبق این لایحه، تامین و توزیع آب آشامیدنی شهرها به استانداری و شهرداری ها انتقال یافت. ادارات آبیاری و تشکیلات ذی ربط به آنان نیز به وزارت کشاورزی و عمران روستایی واگذار گردید. به این ترتیب دوباره وظیفه ها وزارت نیرو دست خوش تغییر و دگرگونی گردید. درهمین راستا نیز قانون تشکیل کمیته بزرگ سدهای بزرگ و کمیته ملی آبیاری و زهکشی با هدف آسان سازی عضویت در کمیسیون های بین المللی و انجام پژوهش ها علمی در این زمینه در سال ۱۳۶۶ به تصویب رسید.
بازسازی و اجرای طرح های عمرانی بعد از جنگ تحمیلی
ایران یکی از کشورهایی هست که از لحاظ موقعیت جغرافیایی در منطقه خشک و نیم خشک کره زمین قرارگرفته هست، به همین سبب مبحث آب به طور مستمر مورد توجه افکار عمومی قرار گرفته و نبود قانون مشخصی دراین زمینه باعث بروز مشکلات حقوقی می گردید. با تصویب قانون توزیع عادلانه آب در سال ۱۳۶۱ حدود و اختیارات یکی از بنیادی ترین وظیفه ها وزارت نیرو که به طور مستمر با چالش عمومی مواجه بود، تعیین و مشخص گردید. این قانون در پنج فصل و ۵۲ ماده و ۲۷ تبصره، وضع چگونگی مراقبت و بهره برداری از مراجع آب و حتی فاضلاب را تعریف و هدفمند کرد. طبق این قانون ایجاد و بهره برداری از شبکه های توزیع آب شهری و تألیف و انتقال و تصفیه فاضلاب شهرها برعهده شرکت های مستقلی با عنوان شرکت های آب وفاضلاب استانی که زیر نظر وزارت نیرو انجام وظیفه می کنند، گذاشته گردید.
واگذاری کلیه تامین خدمات آب و برق به وزارت نیرو در سال ۱۳۸۱
درهمین راستا نیز قانون تشکیل کمیته بزرگ سدهای بزرگ و کمیته ملی آبیاری و زهکشی با هدف آسان سازی عضویت در کمیسیون های بین المللی و انجام پژوهش ها علمی در این زمینه در سال ۱۳۶۶ به تصویب رسید. با انتهاء یافتن جنگ تحمیلی عراق بر علیه کشور ایران، بازسازی و اجرای طرح های عمرانی شدت بیشتری گرفت و دولت و مجلس شورای اسلامی نیز توجه خود را به تصویب قوانین و اجرای طرح های عمرانی متمرکز داشتند. به این ابزار کلیه وظیفه ها تامین و آبرسانی به شهرها و روستاها، ایجاد شبکه ها و تصفیه خانه های فاضلاب شهری و روستایی و تامین وتوزیع برق به شهرها و روستاها و مطالعه و استفاده از انرژی های تجدیدپذیر ازجمله بنیادی ترین وظیفه ها وزارت نیروست که هم حالا در حال انجام هست.
کارهای وزارت نیرو از سال ۱۳۵۷ تاحالا
وضع بهداشت محیط شهرها و الزام و لزوم تألیف، انتقال و ساماندهی فاضلاب و تاسیسات آب رسانی شهرها و واحدهای صنعتی، مقدمات تصویب قوانینی را دراین زمینه به وجود آورد.۴۸ برهمین اساس قانون تشکیل «شرکت های آب وفاضلاب» در اسفندماه سال ۱۳۶۹ تصویب و ابلاغ گردید. طبق این قانون ایجاد و بهره برداری از شبکه های توزیع آب شهری و تألیف و انتقال و تصفیه فاضلاب شهرها برعهده شرکت های مستقلی با عنوان شرکت های آب وفاضلاب استانی که زیر نظر وزارت نیرو انجام وظیفه می کنند، گذاشته گردید.۶ قسمتی از امورات عمرانی ذی ربط آبرسانی روستاها و تألیف و دفع فاضلاب های روستایی هنوز تا این تاریخ دراختیار وزارت نیرو قرار نگرفته بود و هنوز برعهده وزارت جهاد سازندگی بود.۴۸ درصد تحت پوشش این خدمات قرار گرفته اند؛ این رقم به منظور یکپارچه سازی وظیفه ها و واگذاری کلیه خدمات آب و برق به مردم، بنا بر تصویب هیئت وزیران در مردادماه سال ۱۳۸۱ وظیفه ها آب وفاضلاب های روستایی و هم چنین برق رسانی به روستاها نیز به وزارت نیرو واگذار گردید.۵ به این ابزار کلیه وظیفه ها تامین و آبرسانی به شهرها و روستاها، ایجاد شبکه ها و تصفیه خانه های فاضلاب شهری و روستایی و تامین وتوزیع برق به شهرها و روستاها و مطالعه و استفاده از انرژی های تجدیدپذیر ازجمله بنیادی ترین وظیفه ها وزارت نیروست که هم حالا در حال انجام هست.۷ درصد افزایش خواهد یافت.
علاوه بر این، ۲۷۰۰ مشترک آب شهری اوائل انقلاب در اوایل دولت یازدهم به ۱۴ میلیون و ۳۸۶ هزار مشترک و تا اوائل دولت دوازدهم به ۱۵ میلیون و ۷۱۹ هزار مشترک دست یافته که با کارهای صورت گرفته هم حالا تعداد مشترکان آب شهری کشور به ۱۶ میلیون و ۵۱۶ هزار خانوار افزایش پیدا کرده که براین اساس طی دولت تدبیر و امید بیشتر از دو میلیون و ۱۰۰ هزار نفر به مشترکان آب شهری افزوده شده هست.
ایجاد ۱۲۴ تصفیه خانه آب شهری
در این بین، به سبب رشد روزافزون جمعیت و افزایش تقاضای آب در شهرها حدود ۲۶ هزار و ۹۹۴ هزار کیلومتر خطوط انتقال آب شهری تا اوائل دولت یازدهم در کشور ایجاد شده بود که این رقم تا اوائل دولت دوازدهم به حدود ۲۸ هزار و ۴۹۲ کیلومتر و در حال حاضر به ۲۹ هزار و ۸۴۳ هزار کیلومتر رسید، بر این اساس در مدت زمان فعالیت دولت تدبیر و امید بیشتر از ۲۸۴۹ کیلومتر خطوط انتقال آب شهری در کشور ایجاد شده هست.
اما از سال ۱۳۵۷ تاحالا ۱۴ وزیر و سرپرست سکاندار این وزارت خانه گردیدند و طی این مدت نیز کارهای مختلفی برای تامین آب و برق مشترکان کشور انجام گردید که من جمله آن میتوان به تحت پوشش قرار گرفتن ۹۹. در حال حاضر نیز طول شبکه توزیع آب شهری از مرز ۱۵۵ هزار کیلومتر گذشته هست، در نتیجه در مدت زمان فعالیت دولت تدبیر و امید بیشتر از ۱۴ هزار کیلومتر به طول شبکه های توزیع آب شهری کشور افزوده شده هست.
بنا بر اعلام سازمانهای ذی ربط، ازسوی دیگر در اوائل برتری انقلاب اسلامی حدود ۲۷ واحد تصفیه خانه آب شهری در کشور فعال بوده که این رقم در اوائل دولت یازدهم به ۱۲۴ واحد و در حال حاضر تعداد تصفیه خانه های آب شهری کشور به ۱۳۹ مورد رسید؛ در حال حاضر تعداد مخازن آب شهری به ۴۶۶۷ مورد دست یافته و ظرفیت کل این مخازن نیز به ۱۶ میلیون و ۲۹۸ هزار مترمکعب افزایش یافته که این رقم در اوائل دولت یازدهم حدود ۱۴ میلیون و ۸۲۱ هزار مترمکعب بوده هست.
۴۸ درصد جمعیت شهری به آب شرب سالم اشاره نمود.۶ هم چنین بر طبق اعلام وزرات نیرو بررسی کارکرد حوزه آب شهری نشان می دهد از جمعیت ۱۸ میلیون نفری شهرهای ایران در اوائل انقلاب اسلامی حدود ۷۴. ۶ میلیون نفر تحت پوشش خدمات آب و فاضلاب قرار داشتند اما هم حالا از جمعیت ۶۰ میلیون نفری شهرهای ایران، ۹۹.
وعده ایجاد ۴۰ تصفیه خانه آب و فاضلاب جدید
۴۸ درصد تحت پوشش این خدمات قرار گرفته اند؛ این رقم تا انتهاء سال جاری به ۹۹.
بر طبق اعلام مدیران آبی کشور قرار شده بمناسبت چهلمین سالگرد برتری انقلاب اسلامی ۴۰ تصفیه خانه آب و فاضلاب در کل کشور ایجاد گردد ۵ درصد و تا انتهاء دولت دوازدهم به میزان ۹۹.
افزایش ۱۱ تساوی ظرفیت انتصاب شده نیروگاهی کشور
۲۵ برابر شده ولی با این حال ظرفیت انتصاب شده نیروگاهی کشور ۱۱ برابر افزایش یافته و به بیشتر از ۸۰ هزار مگاوات دست یافته هست. هم چنین طول شبکه توزیع آب شهری در اوائل انقلاب حدود ۲۴ هزار کیلومتر بوده که این رقم در اوائل دولت یازدهم به ۱۴۱ هزار و ۴۱۰ کیلومتر و در اوائل دولت دوازدهم به ۱۴۷ هزار و ۵۵۰ هزار کیلومتر دست یافته بود.۳ برابر شده و براساس تخمین گرفته ظرفیت پست های برق نسبت به اوائل انقلاب ۱۴ برابر و تعداد ترانسفورماتورهای توزیع نیز بیشتر از ۲۷ برابر شده هست.
رشد ۱۳ تساوی روستاهای بهره مند از موهبت برق
رشد ۱۳ تساوی روستاهای بهره مند از موهبت برق طی ۴۰ سال گذشته نیز یکی از نکات با اهمیت در این حوزه هست چراکه با توجه به نقش برق در توسعه و آبادانی کشور و هم چنین افزایش سطح آسایش و رضایت مندی مردم شاهد توسعه کارهای این صنعت در ایران بوده ایم و در مدت زمان به باور کارشناسان، فعالیت دولت تدبیر و امید سرعت بیش تری برای گسترش فعالیت های این بخش شکل گرفته، به به صورتی که طی حدود پنج سال موخر بیشتر از ۱۱ هزار مگاوات به ظرفیت انتصاب شده کشور افزوده شده هست. در حال حاضر نیز طول شبکه توزیع آب شهری از مرز ۱۵۵ هزار کیلومتر گذشته هست، در نتیجه در مدت زمان فعالیت دولت تدبیر و امید بیشتر از ۱۴ هزار کیلومتر به طول شبکه های توزیع آب شهری کشور افزوده شده هست.
رشد قابل ملاحظه تجدیدپذیرها
نگاهی به روند توسعه انرژی های پاک در کشور نیز بیانگر از آن هست که ظرفیت شش مگاواتی نیروگاه های تجدیدپذیر در اوائل انقلاب هم حالا به ۶۷۰ مگاوات دست یافته هست؛ در اوائل دولت تدبیر و امید کل ظرفیت انتصاب شده کشور در حوزه انرژی های تجدیدپذیر ۱۶۵ مگاوات بوده که در انتهاء دولت یازدهم این رقم با تغییر رویکرد سرمایه گذاری از سوی بخش دولتی به سرمایه گذاری توسط بخش غیردولتی و ایجاد تعرفه های متنوع برای قراردادهای خرید تضمینی برق تجدیدپذیر به حدود ۳۴۱ مگاوات دست یافته بود و از زمان استقرار دولت دوازدهم تا انتهاء آذرماه سال جاری، ظرفیت انتصاب شده انرژی های تجدیدپذیر با رشد ۹۶ درصدی به ۶۷۰ مگاوات دست یافته هست.
علاوه بر این در زمینه تنوع قسمتی اقتصادی در سبد انرژی با تاکید بر انرژی های تجدیدپذیر، ظرفیت انتصاب شده انرژی های برق آبی تاحالا از مرز ۱۲ هزار مگاوات گذشته هست و طبق برنامه ریزی صورت گرفته، ظرفیت انتصاب شده کشور در حوزه انرژی های تجدیدپذیر تا انتهاء سال جاری به ۱۱۴۱ مگاوات خواهد رسید و در مجموع تا انتهاء دولت دوازدهم ۴۰۰۰ مگاوات به ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر اضافه خواهد گردید.
بر اساس این گزارش از تیرماه سال ۱۳۸۸ تا انتهاء آذرماه سال ۱۳۹۷، حدود دو میلیارد و ۶۷۳ میلیون کیلووات ساعت از مراجع تجدیدپذیر انرژی تولید گردیده که این میزان تولید برق از محل انرژی های تجدیدپذیر توانسته از انتشار یک میلیون و ۸۴۴ هزار تن گاز گلخانه ای بکاهد .هم چنین این میزان تولید انرژی های نو باعث شده ۷۵۹ میلیون مترمکعب از استفاده سوخت های فسیلی در کشور که جزء عاملان کلیدی آلایندگی هوا در کشور هست، کم گردد.
گفتنی هست، این میزان تولید انرژی های نو باعث صرفه جویی ۵۸۸ میلیون لیتری استفاده آب در سال های موخر شده علاوه بر این این میزان انرژی باعث ایجاد اشتغال ۴۳ هزار و ۶۰۰ نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم در کشور شده و ظرفیت سرمایه گذاری غیردولتی در این بخش به بیشتر از ۱۰۱ هزار میلیارد ریال دست یافته هست.
۵۰ سال تا اتمام پروژه های نیمه تمام وزارت نیرو
البته در این بین، پروژه های نیمه تمام وزارت نیرو نیرو کم نبوده و هر دولت عده ای پروژه را برای دولت بعدی به ارث گذاشته هست، پروژه هایی که اتمام آنان حداقل به ۵۰ سال زمان احتیاج دارد، چراکه در حال حاضر ۷۱۷ طرح نیمه تمام در بخش آب و انرژی وجود دارد که برای اتمام آنان بیشتر از ۱۶۰ هزار میلیارد تومان مراجع مالی مورد احتیاج هست.
در این بین، در مردادماه سال کنونی ۵۲ طرح نیمه تمام آب، برق و فاضلاب به ارزش حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان در فاز واگذاری قرار گرفته و قرارداد ۲۶ طرح ذی ربط به آب و فاضلاب شهری نیز به ارزش حدود ۱۹۰۰ میلیارد تومان برای مشارکت با بخش خصوصی آماده شده هست.
اما در مورد قسمت نیروگاه ها در واگذاری به بخش خصوصی نیز باید اظهار کرد که این مبحث طبق اصل ۴۴ قانون بنیادی دنبال می گردد و دربردارنده طرح هایی هست که طبق سیاست های اصل ۴۴ و راهبری سازمان خصوصی سازی آماده واگذاری بوده که در سقف ۸۰ درصد ظرفیت نیروگاه های موجود هست و بخش قابل ملاحظه ای از آن واگذار و تعداد دیگری نیز آماده شده هست.
درحال حاضر جمعیت تحت پوشش شهرهای دارای شبکه های تألیف فاضلاب تا شهریورماه سال گذشته بالغ بر ۲۷ میلیون و ۵۷۷ هزارو ۴۳۴ نفر بوده که این تعداد ۴۷.
وجود ۱۰۹ سد نیمه تمام در حال ساخت در ایران
از طرف دیگر در مورد وضع سدهای کشور نیز باید اظهار کرد که در حال حاضر ۱۰۹ سد نیمه تمام در حال ساخت در کشور داریم ۶ درصد جمعیت شهری کشور را در بر دارد و طبق آخرین خبرها ۱۱۲ تصفیه خانه فاضلاب در حال ساخت هست. علاوه بر این در حال حاضر در ۲۹۵ شهر کشور طی ۶ میلیون و ۶۴۱ هزار فقره انشعاب فاضلاب که توسط ۵۹ هزارو ۵۰۰ کیلومتر شبکه تألیف می گردد در مدار بهره برداری قرار دارند. به شکلی که در دولت یازدهم برای احداث ۴۰ سد بازبینی انجام شد میزان تولید هر ساله پساب در ایران، حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب هست که این میزان در نتیجه فعالیت بالغ بر ۱۸۳ باب تصفیه خانه با فرآیندهای متفاوت تصفیه تولید می گردد، تعداد تصفیه خانه های با فرآیند لجن فعال که جزء فرآیندهای تصفیه کامل و حتی مدرن هست، به بیشتر از ۹۰ تصفیه خانه می رسد و مابقی تصفیه خانه ها نیز دارای فرآیندهایی مثل لاگون هوادهی و برکه تثبیت می باشند که شرایط لازم برای تولید پساب جهت مصارف کشاورزی را دارا می باشند.
که ارزش اجرای این طرح ۱۷۶۶ میلیارد تومان تخمین زده شده هست و این ۴۰ تصفیه خانه ظرفیت یک میلیون و ۵۴۹ هزار مترمکعب تصفیه آب و فاضلاب در طول شبانه روز را دارد علاوه بر این قرار شده ۲۶ تصفیه خانه فاضلاب، ۱۲ تصفیه خانه آب و دو آب شیرین کن نمک زدایی احداث گردد که این ۱۲ تصفیه خانه استعداد تصفیه یک میلیون مترمکعب آب را در شبانه روز دارد. درمجموع ۳۰ سد بزرگ در دولت یازدهم به بهره برداری رسید علاوه بر این، در بخش برق نیز در حالی که جمعیت کشور نسبت به اوائل انقلاب اسلامی حدود ۲.۷ ۲۵ برابر شده ولی با این حال ظرفیت انتصاب شده نیروگاهی کشور ۱۱ برابر افزایش یافته و به بیشتر از ۸۰ هزار مگاوات دست یافته هست.۶ علاوه بر این طول شبکه های برق نیز در این مدت ۱۱.
۳ برابر شده و براساس تخمین گرفته ظرفیت پست های برق نسبت به اوائل انقلاب ۱۴ برابر و تعداد ترانسفورماتورهای توزیع نیز بیشتر از ۲۷ برابر شده هست. هم چنین باید اظهار کرد که در دوران دولت تدبیر و امید بیشتر از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از مراجع متفاوت برای صنعت برق کشور سرمایه گذاری شده هست و تدابیر صورت گرفته باعث شده تا کشور ما امروزه در میان کشورهای توسعه یافته از حیث دسترسی به انرژی الکتریکی قرار بگیرد.
به صورت میانگین استحصال آب از سدهای کشور در دولت تدبیر و امید، هر ساله حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب هست که از این تعداد ۴۳ سد، هدف شرب را در پی دارد و باید حداکثر تا انتهاء برنامه ششم وارد مدار بهره برداری گردد. البته این در شرایطی هست که با تشدید وضع بد مراجع آبی کشور در سال های موخر، رویکردهای متفاوتی در مورد سدسازی ایجاد و باعث شد دولت دوازدهم نگاه تیزبینانه تری نسبت به این مسئله داشته باشد که سرانجام منتج گردید به این که در پژوهش ها طرح های سدسازی، بررسی اثرها زیست محیطی و رعایت حقابه ها توسط مهندسین مشاور ذی صلاح مورد بررسی دقیق تر قرار گیرد و مجوزهای لازم از سازمان مراقبت محیط زیست اخذ گردد.
به شکلی که در دولت یازدهم برای که طی این بازبینی این نتیجه گرفته گردید که ساخت حدود ۱۱ سد توجیه اقتصادی ندارد و امکان دارد با کارهای جایگزین هم چون تغذیه مصنوعی، ایستگاه پمپاژ برداشت عملیات سدسازی متوقف گردد.
سد گتوند همچنان سؤال برانگیز
بعضی پروژه ها نیز هم چون سد گتوند با اینکه سال ها در دست مطالعه جای گرفت و مدتی به صورت خاص و مخصوص توسط دانشگاه تهران مورد بررسی بود اما ابهاماتی در مورد آن موجود دارد و هم چنان رییس سازمان محیط زیست کشور بر این باور هست که اشتباه های مهندسی در ساخت سد گتوند، عامل شوری آب خوزستان شده هست.
هم چنین یکی از پرسش ها پایه نمایندگان مجلس در سال های موخر وضع سد گتوند هم چنین در طرح بازبینی سدها برای بعضی از سدها تعدیل ارتفاع با هدف پیش رفتن به سمت مصارف اولویت دار انجام شد، درمجموع با توجه به بازبینی های صورت گرفته ۲۳ سد به سبب تنگنا های مراجع مالی در حالت راکد قرار گرفته هست.
پروژه های چشم انتظار اخذ مجوز از سازمان محیط زیست
که میتوان اظهار کرد ۲۰ درصد کل سدهای کشور در طول سه سال و نیم گذشته به بهره برداری دست یافته، هم چنین تعداد ۱۵۰ و ۱۲۴ سد در کشور به ترتیب در مراحل متفاوت مطالعاتی و اجرایی قرار دارد که ظرفیت احجام مخازن آنان به ترتیب ۲۳.
دریاچه ارومیه و زاینده رود کی جان می گیرند؟
یکی دیگر از مباحثی که طی این سال ها انگشت اتهام را به سمت وزارت نیرو گرفته، وضع دریاچه ارومیه و زاینده رود هست؛ اگر چه طی سال های موخر اقداماتی برای این احیای این دو بخش انجام شده اما متاسفانه بر طبق گفته های محمد حاج رسولی ها – مدیرعامل شرکت مدیریت مراجع آب ایران – شرایط چندان مناسب نیست، اما تدابیر متعددی برای بهبود وضع اندیشیده شده هست.
وی با اشاره به وضع زاینده رود، اظهار کرده که سال کنونی نتوانستیم توزیع آب کشاورزی در منطقه های دارا باشیم و باید اظهار کرد که هشت درصد میزان مخازن کمتر شده هست .هم چنین در مورد دریاچه ارومیه نیز باید اظهار کرد که شرایط مثل سال گذشته هست و برای احیای این دریاچه تیم احیاء از مدت ها قبل ایجاد شده و ۲۶ راهکار را برای برطرف چالش های ذی ربط به این حوزه توجه دارد.
۶ میلیاردمترمکعب هست.
انتهای پیام
Friday, 22 September , 2023