به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا، پس از آنکه سیاست های جدید ارزی از سوی دولت معرفی گردید، شرکت های پتروشیمی که یکی از مهمترین مراجع ارزآوری برای کشور می باشند موظف گردیدند ارز صادراتی خود را در سیستم نیما ارائه کنند؛ ارزی که قیمت آن در زمان ابلاغ سیاست های جدید ارزی در […]

به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا، پس از آنکه سیاست های جدید ارزی از سوی دولت معرفی گردید، شرکت های پتروشیمی که یکی از مهمترین مراجع ارزآوری برای کشور می باشند موظف گردیدند ارز صادراتی خود را در سیستم نیما ارائه کنند؛ ارزی که قیمت آن در زمان ابلاغ سیاست های جدید ارزی در اردیبهشت ماه ۴۲۰۰ تومان بود، اما بر طبق بسته جدید ارزی که اواسط مردادماه پرده برداری گردید قیمت آن را بازار ثانویه یا همان بازار آزاد تعیین می کند.

از همان زمان تاحالا از یک سو بعضی فعالین بازار باور دارند که شرکت های پتروشیمی در ارائه ارز صادراتی خود در سیستم نیما تخلف می کنند و از طرف دیگر شرکت های پتروشیمی با عدد و رقم بر صحت کارکرد خود تاکید دارند. 

صدای اعتراض دولت

حتی رییس جمهور در مراسم اختتامیه چهاردهمین جشنواره شهید رجایی که صبح شنبه برگزار گردید به التهابات موخر بازار ارز اشاره و بیان کرد: امروز در بازار ارز التهابات رویت می گردد؛ بله اگر چه قبول است که قسمتی از آن به سبب فشارهای آمریکا و بیگانه است، اما به عنوان ریاست دولت اعلام می نمایم که قسمتی از این التهابات داخلی است، یعنی صادرکنندگان ما حتی صادر کنندگان دولتی و خصولتی ارزی را که باید امروز در اختیار سیستم نیما قرار دهند، ۴۸ ساعت بعد در اختیار این سیستم می گذارند؛ این کار خیانت به کشور است و من نیز در این زمینه به یکی از مسئولین ذی ربط دیروز فرمان دادم اگر فردی این کار را کرد در اقدام نخست وی را عزل و در قدم بعدی وی را به دادگاه معرفی کند.

این سخن درحالی از سوی رییس جمهور مطرح گردید که رییس سازمان توسعه تجارت، ناخشنودی رییس جمهور را از شرکت های عمده بزرگ و صادراتی عنوان و اعلام نمود: شرکت های عمده صادراتی در بخش پتروشیمی، فرآورده ها پایه نفتی و کانی های فلزی که اکثرا شرکت های شبه دولتی، منسوب به هلدینگ های بزرگ سرمایه گذاری و با مدیریت دولتی یا منسوب به نهادها می باشند به پایبندی خود در این زمینه عمل نکردند و ارز صادراتی شان را کامل به سیستم نیما نیاوردند.

شرکت های پتروشیمی به این مبحث عکس العمل نشان دادند و احمد مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی در همان زمان به ایسنا اظهار کرد: شرکت های پتروشیمی تخلفی در ارائه ارز صادراتی خود در سیستم نیما نداشته اند. امروز در بازار ارز التهابات رویت می گردد؛ بله اگر چه قبول است که قسمتی از آن به سبب فشارهای آمریکا و بیگانه است، اما به عنوان ریاست دولت اعلام می نمایم که قسمتی از این التهابات داخلی است، یعنی صادرکنندگان ما حتی صادر کنندگان دولتی و خصولتی ارزی را که باید امروز در اختیار سیستم نیما قرار دهند، ۴۸ ساعت بعد در اختیار این سیستم می گذارند؛ این کار خیانت به کشور است و من نیز در این زمینه به یکی از مسئولین ذی ربط دیروز فرمان دادم اگر فردی این کار را کرد در اقدام نخست وی را عزل و در قدم بعدی وی را به دادگاه معرفی کند. کل ارزی که از سوی همه صادرکنندگان در سیستم نیما وارد گردیده است حدود یک میلیارد و ۸۲ میلیون یورو بوده است که ۸۲ درصد آن را شرکت های پتروشیمی ارائه نموده اند.

آمارها چه می گویند؟

طبق این گزارش، بر طبق آخرین آماری که در ۳۰ مهر ماه از سوی پتروشیمی ها ارائه شده، در طول ۲۰۹ روز نخست سال کنونی حدود پنج میلیارد و ۲۳۰ میلیون دلار ارز حاصل از صادرات فرآورده ها پتروشیمی در بازار داخلی ارائه شده و قسمت پتروشیمی ها در تامین ارز بازار ثانویه به ۵۳ درصد فرا رسیده است .از اول فروردین ماه تا ۲۳ مهرماه سال کنونی، ارز کل صادرات فرآورده ها پتروشیمی و فرآورده های پلیمری ایران حدود هفت میلیارد و ۲۱۵ میلیون دلار بوده که با کسر صادرات ریالی اعتبار صادرات پتروشیمی حدود هفت میلیارد و ۲۵ میلیون دلار تخمین می گردد.

ارائه ارز صادراتی شرکت های پتروشیمی در سیستم نیما از ۱۵ مردادماه تا ۱۵ شهریورماه یعنی طی یک ماه ۸۸۶ میلیون و ۲۱۰ هزار یورو بوده است. شرکت های پتروشیمی در حد فاصل اول تا ۲۱ فروردین ماه و پیش از مصوبه ۲۲ فروردین هیأت دولت، بیشتر از ۳۹۰ میلیون دلار با سازگاری بانک مرکزی و به صرافی های مجاز ارائه کرده اند.

هم چنین درحد فاصل ۲۲ فروردین تا ۱۵ اردیبهشت ماه بالغ بر ۳۹۰ میلیون دلار با قیمت دولتی و با راه اندازی کامل سیستم نیما از ۱۶ اردیبهشت تا ۱۵ مردادماه، حدود دو میلیارد و ۱۹۳ میلیون دلار و از ۱۶ مردادماه تا ۲۳ مهرماه حدود دو میلیارد و ۳۳۷ میلیون دلار ارز حاصل از صادرات فرآورده ها پتروشیمی را طبق سیاست جدید دولتی مبنی بر فروش در بازار ثانویه در بازار داخلی کل ارزی که از سوی همه صادرکنندگان در سیستم نیما وارد گردیده است حدود یک میلیارد و ۸۲ میلیون یورو بوده است که ۸۲ درصد آن را شرکت های پتروشیمی ارائه نموده اند.

۲۵درصد بقیه کجاست؟

با این وجود مصطفی خسروتاج، ریاست کل سازمان توسعه تجارت در یکی از آخرین اظهار نظرهای خود اعلام نموده است که پتروشیمی ها و فولادی ها حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تا یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون در ماه توان دارند ارز حاصل از صادرات فرآورده ها خود را وارد کشور کنند و در اختیار دیگر بخش ها قرار دهند در نتیجه در شش ماه حدود ۹ میلیارد باید وارد کشور می کردند اما در این مدت حدود شش و نیم تا هفت میلیارد یعنی حدود ۷۵ درصد مراجع ارزی خود را واریز کردند .

از طرف دیگر وزیر نفت در مورد مشارکت شرکت های پتروشیمی برای ارائه ارز حاصل از صادرات خود در سیستم نیما اظهار کرد: طبق قراری که با این شرکت ها داشته ایم به طور هفتگی ارز حاصل از صادرات توسط این شرکت ها دریافت می گردد. بر طبق این آمار در طول ۲۰۹ روز نخست سال کنونی یعنی از اول فروردین تا بیست و سوم مهرماه در مجموع حدود پنج میلیارد و ۲۱۳ میلیون دلار ارز حاصل از صادرات فرآورده ها پتروشیمی از سوی شرکت های پتروشیمی روانه بازار داخلی شده است.

انتهای پیام