به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا، عیسی کلانتری بمناسبت هفته دولت با حضور در برنامه اظهار کرد وگوی مخصوص خبری شبکه دو سیما، با بیان اینکه سازمان محیط زیست در دو بخش معاونت محیط زیست طبیعی و انسانی تکلیف دارد، اظهار کرد: محیط زیست موظف به مراقبت از ایستگاه های طبیعی و ذخایر ژنتیکی […]

به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا، عیسی کلانتری بمناسبت هفته دولت با حضور در برنامه اظهار کرد وگوی مخصوص خبری شبکه دو سیما، با بیان اینکه سازمان محیط زیست در دو بخش معاونت محیط زیست طبیعی و انسانی تکلیف دارد، اظهار کرد: محیط زیست موظف به مراقبت از ایستگاه های طبیعی و ذخایر ژنتیکی موجود در این منطقه های است. علاوه بر این سازمان محیط زیست در حوزه محیط زیست انسانی امور سیاست گذاری و نظارت بر اجرای سیاست ها را دنبال می نماید. علاوه بر این این سازمان در صورت تخلف دستگاه ها توان دارد به دستگاه قضایی شکایت کند.

وی در اوائل اظهار کرد وگو درباره واقع شدن پدیده گرد و غبار در عده ای از استان های کشور تصریح نمود: در طول بهار و تابستان در غرب کشور گرد و غبارهایی با منشاء بیگانه ایجاد می گردد که ۹۵ درصد آنان از کشورهای عراق، سوریه و عربستان منشاء می گیرد.

ریاست سازمان محیط زیست با اشاره به محور های داخلی گرد و غبار اظهار کرد: اهتمام داریم طی شش سال آینده محور های گرد و غبار داخلی را مهار نماییم. دولت نیز ۱۰۰ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی صرفاً برای مبارزه با گرد و غبار استان خوزستان تخصیص داده است.

کلانتری با تاکید بر اینکه منشأهای داخلی گرد و غبار از طریق اشتباه های مهندسی ایجاد شده است، اظهار کرد: متاسفانه طی سال های گذشته عده ای طرح های توسعه ای، عمرانی و کشاورزی اجرا شده که ملحق شد زیست محیطی نداشته اند. در قانون برنامه ششم توسعه تاکید شده که اگر پروژه ای گزارش بررسی زیست محیطی نداشته باشد استعداد تخصیص بودجه نخواهد داشت.

معاون ریاست جمهور درباره سبب واقع شدن گرد و غبار در استان خوزستان اظهار کرد: در خوزستان پیش از ساخت سدها، سیلاب ها کل دشت های این استان را مرطوب کرده و ضمن ایجاد چسبندگی در خاک موجب رشد گیاهان می گردید اما متاسفانه با احداث سدها، حقابه محیط زیست گرفته گردید و در بخش های صنعت و کشاورزی مورد استفاده جای گرفت تا حدودی که تالاب ها خشک گردیدند.

وی با اشاره به اینکه مدیریت پسماند، مبارزه با گرد و غبار، احیای تالاب ها و بهبود کیفیت هوای کلانشهرها چهار محور سازمان محیط زیست در دولت دوازدهم است، اظهار کرد: بهبود هوای کلانشهرها بر طبق برنامه پیش می رود. مراجع آلاینده کلانشهرها در فصل تابستان و زمستان شناسایی شده است. قرار شده هر ساله ۷۰ هزار دستگاه حمل و نقل عمومی به چرخه استفاده کشور اضافه گردد. علاوه بر این امید داریم وزارت نفت بهبود کیفیت سوخت را مورد توجه قرار دهد.

ریاست سازمان محیط زیست در ادامه به کم بارشی کشور در سال زراعی جاری اشاره و اظهار کرد: تاحالا کل کشور حدود ۱۷۰ میلی متر بارش دریافت نموده است که همین میزان تراکنش شایسته ای نداشت. در نتیجه کم بودن بارش و تغییر اقلیم مراجع آبی کشور را تحت فشار قرار داده است. از طرف دیگر استفاده آب نیز کمتر نشده است.

کلانتری با اشاره به برداشت بیشتر از حد از آب های زیرزمینی و آب های جاری اظهار کرد: وزارت نیرو حق آبه محیط زیست کشور را ۱۱.۸ ۸ میلیارد متر مکعب تعیین کرده است که سازمان محیط زیست به این عدد معترض است چون اعتقاد داریم که قسمت محیط زیست باید به ۲۵ میلیارد متر مکعب افزایش یابد.

وی با اشاره به بی توجهی به حق آبه تالاب ها اظهار کرد: به سبب برداشت بیشتر از حد از آب ها و قرار گرفتن تالاب ها در انتهای حوضه آبریز، نخستین قربانی کم آبی تالاب ها می گردند. کاهش استفاده آب بویژه در بخش کشاورزی لزوم دارد. نکته قابل تأمل آن است که بر طبق موافقتنامه ریو در سال ۱۹۹۲ کلیه کشورها باید ۴۰ درصد از آب های تجدیدپذیر خود را استفاده کنند؛ این در حالی است که در کشور ما سال کنونی بیشتر از ۱۱۵ درصد از آب های تجدیدپذیر مورد استفاده جای گرفت. به به صورتی که کل میزان آب های تجدیدپذیر ۸۰ میلیارد متر مکعب و استفاده این آب ها بالای ۹۰ میلیارد متر مکعب تخمین شده است.

ریاست سازمان محیط زیست در ادامه در جواب به پرسشی درباره میزان اجرای سیاست های کلی محیط زیست توسط سازمان محیط زیست اظهار کرد: اگر بخواهیم سیاست های کلی نظام در حوزه محیط زیست را عملیاتی کنیم باید بخش عمده صنعت کشور را تعطیل کنیم چون زیادتر صنعت های آلاینده هستند اما با تعطیل شدن صنعت های نیروی کار بیکار می گردد.

به گفته کلانتری، دولت تا انتهاء سال کنونی به صنعت های آلاینده جهت اصلاح و ارتقاء استانداردها مجال داده است؛ در نتیجه از اوائل سال ۹۸ صنعت های آلاینده تعطیل خواهند گردید.

وی با تاکید بر اینکه یکی از با اهمیت ترین مشکلات صنعت های کشور، مکان یابی نامناسب آنهاست، اظهار کرد: نیروگاه شهید رجایی در غرب تهران احداث شده، این در حالی است که باید نیروگاه در شرق تهران مستقر می گردید. علاوه بر این به جای آنکه ذوب آهن را در اصفهان مستقر کنیم باید این صنعت را در کنار سواحل کشور ایجاد می کردیم یا دست کم خوب تر بود ذوب آهن را در شرق اصفهان احداث می کردیم. سازمان مراقبت محیط زیست اگر بخواهد به وظیفه ها خود عمل کند وادار می گردد که زیادی از صنعت های را تعطیل کند.

ریاست سازمان محیط زیست با بیان اینکه به استقرار صنعت های در درون سرزمین مجوز نمی دهیم، اظهار کرد: بنا داریم تنها در صنایعی که در کنار دریا مستقر می گردند، مجوز بدهیم. در زیادتر کشورهای دنیا ۸۰ درصد صنعت های در کنار سواحل استقرار می یابند اما متاسفانه در کشور ما از آبادان تا گواتر ۲۰۰۰ کیلومتر خط ساحلی وجود دارد که تنها کمتر از دو درصد صنعت در این حوزه مستقر گردیده است و کمتر از دو درصد جمعیت کشور در این منطقه حاضر هستند.

ریاست سازمان محیط زیست تاکید کرد: متاسفانه فشارهای سیاسی از بالا به پایین محیط زیست را به یک سازمان مفلوک مبدل کرده است. در این دوره اعلام نموده ایم که تنها با رعایت ضابطه های زیست محیطی مجوز پروژه ها داده می گردد.

کلانتری در ادامه این اظهار کرد وگو درباره نظارت سازمان محیط زیست به فعالیت معادن اظهار کرد: حدود ۱۰ سال پیش تحولی در قانون معدن ایجاد گردید که بر طبق آن أخذ مجوز سازمان محیط زیست برای اکتشاف معدن کافی بود و در بحث بهره برداری از سازمان محیط زیست مجوز گرفته نمی توان. این در حالی است که هم برای اکتشاف و هم برای بهره برداری از سازمان محیط زیست نظرخواهی شده و مجوز اخذ گردد.

وی دنبال کرد: به سبب وجود این ایراد در قانون معدن، در منطقه های حساس اصلا مجوز اکتشاف معدن نمی دهیم چون در صورت صادر کردن پروانه اکتشاف هیچ اختیاری در فاز بهره برداری نخواهیم داشت و توان نداریم در این فاز در کار معدن داشته باشیم. این یک اشکال قانونی است که اهتمام داریم اصلاح گردد و تا آخر سال کنونی لایحه ذی ربط به اصلاح این قانون را به مجلس تحویل خواهیم داد.

ریاست سازمان محیط زیست علاوه بر این درباره کاهش و افزایش مساحت منطقه های تحت کنترل سازمان محیط زیست تصریح نمود: بر طبق ضابطه های جهانی باید ۱۷ درصد از مساحت کشور بخشی از منطقه های چهار گانه محیط زیست باشد. ۳۳ ۳۳ درصد مساحت کشور تحت کنترل سازمان محیط زیست است که حدود ۲۴ میلیون هکتار می گردد.

کلانتری اضافه کرد: هدف از ایجاد منطقه های مراقبت شده محافظت از ذخایر گیاهی و جانوری با ارزش کشور است، اما در بعضی مواقع به سبب بعضی ملاحظات، مساحتی از یک منطقه کاهش و مساحت یک منطقه دیگر افزایش می یابد. در نتیجه میزان منطقه های مراقبت شده کاهش نیافته است؛ حتی در بعضی استان ها پیشنهاد افزایش مساحت منطقه های مراقبت شده را داریم اما به سبب کم بودن تجهیزات، کم بودن پاسگاه و نیروی محیط بان چنین امکانی برای سازمن محیط زیست وجود ندارد.

ریاست سازمان محیط زیست با اشاره به تغییر دانشکده محیط زیست به دانشکده محیط بانی اظهار کرد: محیط بانان باید کارشناسان محیط زیست باشند و به مسائل متفاوت محیط زیست اعم از خاک، گیاه و جانوران آگاهی دارا باشند و در کنار آن از مسائل نظامی باخبر باشند. اهتمام داریم با مشارکت و موافقت وزارت علوم و سازمان امور استخدامی محیط بانان را طی دوره های دو و چهار ساله در دانشکده تربیت محیط بانی مورد تعلیم قرار دهیم.

کلانتری درباره وضع نامناسب مدیریت پسماند در کشور اظهار کرد: دولت ۱.۳ ۳ میلیارد دلار برای مدیریت پسماند کشور بویژه برای استان های شمالی حدس کرده بود که با مخالفت مجلس روبه رو گردید. حقیقت آن است که مدیریت پسماند بدون سرمایه گذاری ممکن نیست. در شرایط کنونی استان های شمالی کشور قربانی پسماند شده اند چون محل شایسته ای برای دفع پسماند وجود ندارند و جنگل ها زیر آشغال مدفون می گردند. در نتیجه قطعا باید سال کنونی بودجه به صورت مجزا ای را برای مدیریت پسماند مد نظر داشته باشیم.

وی درباره مدیریت پسماندهای الکترونیکی اظهار کرد: کارخانه پسماندهای صنعتی در بعضی شهرها نظیر اصفهان، قزوین و ساوه در حال راه اندازی است که در کمال خوشبختی بخش خصوصی سرمایه گذار کلیدی این مبحث است و روند خوبی در حال طی شدن است.

معاون ریاست جمهور درباره سیاست های کشور در حوزه آب اظهار کرد: استفاده آب در بالادست عارضه زیادی به تالاب ها زده است. این در حالی است که خسارات متاثر از خشکی تالاب ها زیادتر از ارزش افزوده فرآورده ها کشاورزی است. خسارت گرد و غبار در استان خوزستان ۳۴ میلیارد تومان تخمین می گردد در حالی که میزان تولید فرآورده ها کشاورزی در این استان کمتر از این مبلغ است.

کلانتری که مدیریت ستاد احیای دریاچه ارومیه را نیز برعهده دارد، درباره آخرین وضع این دریاچه اظهار کرد: طبق گزارش های امروز ارتفاع دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۲۳ در کمال خوشبختی در حال حاضر ارتفاع دریاچه ارومیه نسبت به چهار سال پیش ۱۵ سانتی متر زیاد شده است. ۶ میلیارد متر مکعب آب باید وارد دریاچه ارومیه گردد، اظهار کرد: اهتمام داریم از طریق تصفیه پساب های شهرهای تبریز و ارومیه قسمتی از آب دریاچه را تامین کنیم.

کانال آبی برای جابه جایی آب به دریاچه ارومیه نیز در حال تکمیل است.۶ مدیر ستاد احیای دریاچه ارومیه و ریاست سازمان محیط زیست در انتهاء اظهار کرد: ۲۴ درصد کاهش استفاده آب در بخش کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه انجام شده است که طبق گزارش های وزارت جهاد کشاورزی همین میزان کاهش استفاده موجب افزایش ۱۷ درصدی بهره وری فرآورده ها کشاورزی شده است.

انتهای پیام