این استاد دانشگاه علامه طباطبایی و محقق گردشگری در مورد اجرای ایده «سفر ارزان» که از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنعت های دستی و گردشگری در پی کاهش قدرت اقتصادی مردم در انجام سفرهای بیگانه و حتی داخلی، تهیه گردیده و در جریان آن قرار هست تسهیلاتی به طور وام تخصیص یابد و هزینه عزیمت […]

این استاد دانشگاه علامه طباطبایی و محقق گردشگری در مورد اجرای ایده «سفر ارزان» که از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنعت های دستی و گردشگری در پی کاهش قدرت اقتصادی مردم در انجام سفرهای بیگانه و حتی داخلی، تهیه گردیده و در جریان آن قرار هست تسهیلاتی به طور وام تخصیص یابد و هزینه عزیمت تقسیط شود، به ایسنا اظهار کرد: عزیمت حکم نان شب را ندارد که مردم پول آن را قرض کنند. تشخیص اولویت های مردم خیلی با اهمیت هست. در آنالیزهای اقتصادی هم آمده که وقتی درآمد خانوار افزایش یابد درخواست ها برای گردشگری و عزیمت هم افزایش پیدا می نماید. فرایند معمول هم بر این هست که وقتی همه هزینه های معیشت را پرداخت کردیم و پولی باقی ماند برای عزیمت برنامه ریزی کنیم. حالا مردم در پرداخت هزینه های جاری خود مشکل دارند، آن وقت می خواهیم به آنان وام بدهیم که عزیمت بروند!؟

حالا مردم در پرداخت هزینه های جاری خود مشکل دارند، آن وقت می خواهیم به آنان وام بدهیم که عزیمت بروند!؟او دنبال کرد: مدتی قبل در خبرها شنیدم (دبیرخانه) منطقه های آزاد اعلام نموده هست ۲۰ میلیون تومان وام عزیمت می دهد، کارمندی که حقوق ماهانه اش ۲ میلیون تومان هست ۲۰ میلیون تومان وام بگیرد که یک هفته عزیمت برود و این همه هزینه نماید که دست آخر برای دو سال، بدهکار شود و هر ماه یک میلیون تومان از آن حقوق ناچیزش را برگرداند. این چه تدبیر و استراتژی هست!؟

در چنین وضعیتی نمی شود مردم را بدهکار کرد که عزیمت بروند تا اقتصاد یک عده دیگر بچرخد.

وی اظهار کرد: گفت وگو از طرح هایی با عنوان ارزان سازی عزیمت نشان می دهد نگرش جامعه شناختی در مورد داعیه های مردم نداریم و طبق معمول طبق رویا، ایده های خود را به آنان تحمیل می کنیم که تجربه هم نشان می دهد از چنین ایده هایی استقبال نمی شود.

قادری با اشاره طرح «سفر کارت ملی» که پروژه ای شکست خورده و رها شده شناخته می شود و سازمان میراث فرهنگی، صنعت های دستی و گردشگری با اجرای طرح جدید «سفر ارزان» و تشریح کلیات ساختار آن که به شکلی تداعی کننده پروژه قدیمی هست، اظهار کرد: در دوره ای سقف ارزش عزیمت کارت ها ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان تعیین شده بود، افرادی را سراغ داشتم که کارتشان شاید تا ۱۰ میلیون تومان شارژ می گردید.

این استاد دانشگاه دنبال کرد: باید این سؤال را سؤال کرد که چقدر سیاست گذاری های گذشته در مورد ساده سازی عزیمت را بررسی کرده اند، اجرای این طرح ها چقدر به افزایش عزیمت منتج شده هست و پشتیبانی های دولتی در بخش عزیمت چه دستاوردی داشته هست.

این محقق گردشگری، طرح «سفر ارزان» را نیز پروژه ای از پیش شکست خورده و امکان ناپذیر دانست و اضافه کرد: اجرای چنین برنامه ای نظیر این می ماند که دندان ندارید غذا بخورید اما ۲۰ میلیون تومان وام می دهند به شرط این که عزیمت بروید.

قادری در جواب به این نکته به هر حال جمعیتی در همین شرایط اقتصادی، همچنان عزیمت شمال می روند و یا در تعطیلات کوتاه مدت و برای نوروز برنامه عزیمت دارند، برای این قشر چه تدبیری باید اندیشید و چه پروژه ای را اجرا کرد که هدفمند و پایدار باشد، اظهار کرد: پروژه ها زمانی موفق می شود که دچار تورم و رکود اقتصادی نباشیم.

انتهای پیام