به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا و به نقل از انگجت، فراخوان تویوتا برای پیشرفته سازی صندلی های چرخ دار به نتیجه دست یافته هست و این خودروساز پس از سه سال رقابت، طرح های پنج فینالیست را برای چالش ۴ میلیون دلاری منتشر نموده هست. همه این طرح ها وعده داده اند تا […]

به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا و به نقل از انگجت، فراخوان تویوتا برای پیشرفته سازی صندلی های چرخ دار به نتیجه دست یافته هست و این خودروساز پس از سه سال رقابت، طرح های پنج فینالیست را برای چالش ۴ میلیون دلاری منتشر نموده هست.

همه این طرح ها وعده داده اند تا درباره نحوه حرکت و جابه جایی اشخاص دارای تنگنا حرکتی نواندیشی کنند  و حتی در بعضی مورد ها طرح هایی معرفی شده هست که از صندلی چرخ دار استفاده نمی توان.

پروژه ای که در تصویر بالا خواهید دید نامیده شده به “کولو”(Qolo) ) هست که ترکیبی از یک پوشیدنی ایستاده و صندلی چرخدار هست که توان دارد در هر دو حالت نشسته و ایستاده مورد استفاده قرار گیرد.

اشخاص دارای تنگنا حرکتی توان دارند با استفاده از این ابزار، بدون از دست دادن مزایای استفاده از یک ویلچر، در هنگام گفت وگو با اشخاص بایستند.

دیگر طرح ها هم هوشمندانه می باشند. به عنوان مثال “موبی”(Moby) برنامه ای هست که توسط شرکت ایتالیایی “ایتال دیزاین”(Italdesign) به عنوان مثال “موبی”() معرفی شده هست و به اعضاء صندلی چرخ دار امکان دسترسی دستگاه های الکتریکی برای کمک به آنان در حرکت در شهر را می دهد. این ابزار سیستمی همانند با دوچرخه های اجاره ای در سطح شهر دارد.

صندلی چرخ دار هوشمند ققنوس (Phoenix Ai Ultralight Wheelchair) ) نیز یکی دیگر از طرح های راه یافته به فاز انتهایی هست که توان دارد خود را برای کاهش ارتعاش متعادل کند و خود را طوری تنظیم کند تا با حرکت عضو هماهنگ باشد.

“کوئیکس”(Quix)

در حالی که طرح “Evowalk” ” دستگاهی هست که عضلات را به منظور بهبود حرکت کسانی که در راه رفتن دچار مشکل می باشند، تحریک می کند.

هر یک از این فینالیست ها مبلغ ۵۰۰ هزار دلار برای کمک به توسعه فرآورده ها خود دریافت می کنند و ما باید تا سال ۲۰۲۰ حوصله کنیم تا طرح پیروز که پاداش ۱ میلیون دلاری را تصاحب خواهد کرد، اعلام گردد.

هیچ تضمینی وجود ندارد که این پروژه ها منجر به تولید تجاری شوند، اما همه آنان نشان می دهند که این حوزه چقدر جای رشد دارد.

انتهای پیام