«نصرت الله تاجیک» تحلیلگر مسائل بین الملل و رایزن فرهنگی اسبق ایران در انگلیس، در رابطه با اقدام اخیر انگلیس در ارتباط با عدم صدور ویزا برای برخی از ورزشکاران کشورمان و همچنین ادعای همراهی با آمریکا در صورت جنگ با ایران، به خبرنگار سیاسی برنا گفت: روابط ما با انگلیس همواره در حال تنش […]

«نصرت الله تاجیک» تحلیلگر مسائل بین الملل و رایزن فرهنگی اسبق ایران در انگلیس، در رابطه با اقدام اخیر انگلیس در ارتباط با عدم صدور ویزا برای برخی از ورزشکاران کشورمان و همچنین ادعای همراهی با آمریکا در صورت جنگ با ایران، به خبرنگار سیاسی برنا گفت: روابط ما با انگلیس همواره در حال تنش بوده است. در مجموع روابط ایران وانگلیس از یک نوع ناپایداری برخوردار بوده و همواره از یک روال خاص، مستمر و مداوم پیروی نکرده است که در اصطلاح به آن  روابط سینوسی می گویند. به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی این تنش بیشتر شده است. روابط دو کشور قبل از انقلاب به دلیل وابستگی شاه به اردوگاه غرب و ارتباط نزدیک با انگلیس، روابط نسبتا پایدارتری بوده است اما پس از انقلاب، شرایط تاحدودی تغییر و به سمت و سوی تنش حرکت کرد.

تاجیک افزود: البته یک امر تخصصی را نمی شود ملاک روابط قرار داد اینکه حالا چرا انگلیس به ورزشکارهای ما ویزا نداده است به سیاست ها یا مسایل تخصصی  که بنده از آن اطلاعی ندارم، باز می گردد.

این تحلیلگر مسائل بین الملل در پاسخ به این سوال که نقش انگلیس در برجام تا چه حد بوده است، بیان داشت : در سال های اخیر در برخی مواقع و مقاطع، انگلیسی ها در مقایسه با آمریکایی ها خشن تر برخورد می کردند. انگلیسی ها در مسائل هسته ای و در برخی مقاطع نسبت به آمریکایی ها وفادارتر بوده اند و در نهایت تمایل دارند برجام حفظ شود که این تمایل ناشی از تاثیر قرار گرفتن انگلیس در اردوگاه اروپایی ها است.  بنابراین عوامل مختلفی در روابط ایران و انگلیس موثر هستند.

وی افزود: در واقع یکی از پیچیده ترین روابط  در سیاست  خارجی ایران، چه  در روابط چند جانبه و چه در روابط دو جانبه و حتی تاثیرات بین المللی،  رابطه ایران و انگلیس است. این در حالی است که رابطه ایران با سایر کشورها از پیچیدگی کمتری برخوردار است. این تنش ها به نوعی متاثر از سیاست انگلیس بر خاورمیانه است. انگلیسی ها از دیر باز در خاورمیانه نقش و حضور طولانی داشته و دارند و در سوابق استعماری خود، منافعی را برای خود در این منطقه تعریف کرده اند. یکی از اهرم ها و قدرت های انگلیس در مقایسه با سایر کشور های اروپایی و آمریکا،  یک نوع ذخیره سازی اطلاعات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است  که از گذشته وجود داشته و در حال حاضر نیز  وجود دارد که می تواند از طریق آنها اطلاعاتی را به دست آورد که سایر کشورها کمتر به این کار، موفق می شوند. بنابراین انگلیس از این تفوق و برتری خود در استفاده از این اطلاعات آگاه است که مجموعه این شرایط، نقش ویژه ای به انگلیس می دهد و در بخش هایی که سیاست های انگلیس با ما زاویه پیدا می کند، طبیعی  است که بین ایران و انگلیس هم تنش هایی به وجود آید.

نصرت‌الله تاجیک در پاسخ به این سوال که علت ادامه برقراری ارتباط ما با انگلیس با این همه کارشکنی ها و رفتارها  چه می تواند باشد، تصریح کرد: به عقیده من سه کشور مهم انگلیس، فرانسه و  آلمان بنیان گذار اینستکس هستند که جمهوری اسلامی ایران به دلیل نیاز به کانال تجاری تمایل دارد، حمایت این سه کشور مهم را در مقابل ترامپ  برای خود حفظ کند. به همین منظور ایران سعی می کند یک رابطه منطقی با کشورهای اروپایی به ویژه انگلیس داشته باشد اما مسایلی هم بین دو کشور وجود دارد از جمله روابط دو جانبه، مسایل زندانیان دو تابعیتی، مشکلات مالی ما با انگلیس بابت وجوهی که بابت خرید تانک های چیفتن از زمان شاه پرداخت شده اما به ایران تحویل داده نشده است، می باشد که این مسایل همواره  عامل تنش و دشمنی بوده و هستند. مسایل منطقه ای هم تاثیر گذار است زیرا انگلیسی ها تمایل دارند که نفوذ گذشته خود را حفظ کنند و تاثیر گذار باشند. مسایل بین المللی هم وجود دارد که در برخی مقاطع باعث اختلاف نگرش ما با انگلیس می شود. در هر صورت چه در مسایل چند جانبه چه در مسایل دو جانبه همواره مسائلی  وجود دارد که باعث می شود  این تنش ها هر از گاهی برجسته شده و تبدیل به مشکلاتی  بین دو کشور شود.