دکتر محمدرضا پورعابدی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این که  نرخ تبدیل مقاله به فناوری یا فناوری‌های مستخرج از مقالات تولیدی در کشور ما با استاندارد کشورهای توسعه‌یافته فاصله‌ دارد، گفت:  بخشی از این فاصله طبیعی است زیرا ما در سال‌های اخیر رشد بسیار زیاد تعداد دانشجویان را در حوزه تحصیلات تکمیلی شاهد بودیم […]

دکتر محمدرضا پورعابدی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این که  نرخ تبدیل مقاله به فناوری یا فناوری‌های مستخرج از مقالات تولیدی در کشور ما با استاندارد کشورهای توسعه‌یافته فاصله‌ دارد، گفت:  بخشی از این فاصله طبیعی است زیرا ما در سال‌های اخیر رشد بسیار زیاد تعداد دانشجویان را در حوزه تحصیلات تکمیلی شاهد بودیم و مقالات زیادی در نتیجه‌ پژوهش‌های دوره کارشناسی ارشد و دکتری تولید شده است.

وی افزود: علاوه بر آن، ممکن است از سوی بدنه اجرایی کشور با اعلام نیازی روبه‌رو نباشیم و اصلا نیازی وجود نداشته باشد که بتوانیم این پژوهش‌ها را به صورت کاربردی و مسئله‌محور انجام دهیم.

معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی با اشاره به بهبود شرایط در آینده افزود: فکر می‌کنم در آینده هم به دلیل شرایط حال حاضر کشور و هم شرایطی که در آینده وجود خواهد داشت و هم این که تصمیم نظام بر این است که  کشور به صورت دانش‌بنیان اداره شود، تغییرات محسوسی را در این زمینه شاهد خواهیم بود.

پورعابدی یکی دیگر از نرخ پایین تبدیل مقاله به اختراع را ثبت نشدن فناوری‌های مستخرج از مقاله در آمارهای جهانی دانست و افزود: با توجه به دسترسی ما برای ثبت فناوری و هزینه‌هایی که این  عمل در سطح کشورهای غربی دارد، شاید فناوری‌هایی هم تولید می‌شود اما در آمار جهانی لحاظ نمی‌شود اما در آینده این روند می‌تواند روند مثبت‌تری باشد.

معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی با اشاره به این که هدف این نهاد فعالیت‌های کاربردی و رفع نیازهای کشور بوده است، گفت: بنابراین، نرخ تبدیل مقاله به اختراع  با آن چه درباره تمام مقالات ایران بیان می‌شود متفاوت است. بیش از ۸۰ درصد پروژه‌هایی که در جهاد دانشگاهی انجام می‌دهیم کاربردی است؛ یعنی کارفرما دارند و این کارفرما منتظر است که از نتایج آن استفاده کند.

وی افزود: درصد کمی هم که با منابع مالی خود جهاد دانشگاهی انجام می‌شود بیشتر برای فاز صفر پروژه‌ها است که ما بتوانیم مطالعات خود را تکمیل کنیم و امکان‌سنجی‌های اولیه‌ای را برای ورود به آن حوزه کاری و دانشی انجام دهیم تا اگر مثبت بود وارد پروژه شویم.

پورعابدی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به سوالی درباره تاثیرات نپیوستن ایران به FATF بر ارتباطات بین‌المللی جهاد دانشگاهی گفت: پیوستن یا نپیوستن ایران به FATF شاید بیشتر بحثی اقتصادی باشد و من هم در آن خیلی تخصصی نداشته باشم. در حال حاضر تحریم‌ها در عین این که مشکلات بسیار زیادی را برای ارتباط پژوهشگران ما و تامین مواد و تجهیزات ایجاد کرده اما  فرصت‌های بسیار خوبی را هم پیش روی ما قرار داده تا به توان داخلی توجه بیشتری کنیم و از آن استفاده بیشتری کنیم، به هر حال هر چه که بتواند ارتباطات ما را تسهیل کند در حوزه پژوهش و فناوری هم می‌تواند تاثیر داشته باشد و هر آن چه که ارتباطات بین‌المللی ما را محدود کند قطعا می‌تواند مشکلاتی را برای ما ایجاد کند.

انتهای پیام