مسعود مهاجر در اظهار کرد وگو با ایسنا، در مورد نحوه کارکرد رسانه ها در بازتاب خبر ها تغییرات بازار ارز اظهار کرد: تمام رسانه های داخلی از روزنامه ها گرفته تا رادیو و تلویزیون دچار نوعی ذوق زدگی مخفی بودند؛ انگار که خبرهای خیلی خوبی را منتشر می کردند و هیچ کسی در فکر […]

مسعود مهاجر در اظهار کرد وگو با ایسنا، در مورد نحوه کارکرد رسانه ها در بازتاب خبر ها تغییرات بازار ارز اظهار کرد: تمام رسانه های داخلی از روزنامه ها گرفته تا رادیو و تلویزیون دچار نوعی ذوق زدگی مخفی بودند؛ انگار که خبرهای خیلی خوبی را منتشر می کردند و هیچ کسی در فکر منفعت های ملی نبود. گویی که همه در یک جریان سیلی قرار گرفته اند که قطعا باید به مقصد خاصی برسند؛ جریانی که یا توسط رسانه های داخلی هدایت می گردید یا رسانه های بیگانه.

او با بیان اینکه «رسانه ها نباید خیز ایجاد شده را قویتر می کردند»، دنبال کرد: در این مدت بسیار مورد ها اندکی بود که رسانه های داخلی جلوی جریان تغییرات بازار ارز ایستاده باشند و بگویند که این موجی گذراست، مردم جدی نگیرند و اسیر این خیز نشوند؛ البته نه فقط رسانه ها، لکن در این مدت تمام افرادی که در قسمت های متفاوت مسائل ارزی اظهار نظر کردند، از افرادی که بازار طلا را می گردانند تا افرادی که در بانک مرکزی هستند، آنقدر این جریان را حقیقی در نظر گرفتند که به سریعتر شدن حرکت این جریان کمک کردند.

مهاجر با بیان اینکه «رسانه ها بحران تغییرات ارزی موخر را ایجاد کردند»، افزود: البته باید به این نکته نیز توجه کرد که نقش رسانه های مجازی در بحرانی کردن تغییرات ارزی نیز بسیار قابل ملاحظه هست و در مقطعی موجب گردید که شیب سریعتر از آن چیزی چه کسی بود نشان داده گردد؛ به عنوان مثال یکی از تئوری هایی که در این مدت در داخل و خارج از کشور بسیار به آن بها داده گردید این بود که دولت قیمت دلار را بالا می برد تا ریال بیشتری کسب کرد. این در حالی هست که این حرکت توان ندارد از سوی دولت و بانک مرکزی صورت پذیرد؛ مگر آنکه مجلس این امر را تصویب کند. در حقیقت مجلس قیمت دلار را در بودجه سالیانه تعیین کرده هست و حتی اگر دولت دلارش را گران به فروش برساند برای خرج کردن اضافی دلاری که از مردم می گیرد، باید قطعا از مجلس اذن دریافت کنند.

مهاجر در جواب به این سوال که آیا پایین بودن سطح سواد اقتصادی رسانه ها موجب ایجاد چنین بحرانی شده هست، گفته بود: می اندیشم دلیل کلیدی اسیر شدن روزنامه نگاران در ساختن تیترهای جذاب بوده هست. اینکه رسانه ها توان ندارند تیترهای جذاب تولید کنند موجب گردید تا از فضای اقتصادی و جریان ایجاد شده استفاده نمایند و تیترهای جذاب بزنند. به همین دلیل هم بود که در زیادی از مواقع رسانه های داخلی با رسانه های بیگانه همگام گردیدند و تاکید داشتند که وضع اقتصاد مملکت خراب شده هست، دولت توان ندارد شرایط را کنترل کند و شرایط امروز نتیجه تصمیم گیری های نادرست هست؛ این در حالی هست که اغلب رسانه های داخلی در مواقعی که باید به سیاست های اقتصادی دولت نقد می کردند، سکوت کرده بودند.

این روزنامه نگار باسابقه دنبال کرد: وقتی که بانک مرکزی اعلام نمود که هر کسی توان دارد با شناسنامه و کارت ملی، ۵۰۰۰ دلار از صرافی ها ارز بخرد هیچ کسی اعتراض نکرد و همه فکر کردند این تصمیم درستی هست که یک باره ۸۰ میلیون نفر را مشتری ارز کنیم! این در حالی هست که وقتی آن زمان برای بازدید میدانی به بازار ارز رفتم، تماما مشهود بود که این مردم نبودند که در صف خرید ارز ایستاده بودند و همه دلال های بازار بودند. در حقیقت اصلا امکان خرید برای مسافران و دانشجوهای فراهم نبود؛ اما آن زمان جریان رسانه ای برای نقد این تصمیم ایجاد نشد و اغلب رسانه ها سکوت کرده بودند.

او علاوه بر این در مورد اعتماد عمومی به خبر ها رسانه های داخلی، اظهار کرد: در این مدت حتی در بعضی از رسانه های بیگانه نگاه کردم که بعضی از متخصص ها اقتصادی اقرار کردند که این بحران ارز می گذرد، ماندگار نیست و زیادتر یک جریان روانی هست که در میان جامعه به وجود آمده هست. در حالی که این رویکرد در رسانه های داخلی منعکس نشد. در حقیقت میتوان اظهار کرد که در این مدت مبحث مثبتی در رسانه های داخلی بازتاب داده نشد و فرقی نمی کرد رسانه ها اصولگرا یا اصلاح طلب باشند همگی در یک مسیر این جنجال روانی را بزرگتر نشان می دادند. نه فقط رسانه ها لکن حتی بانک مرکزی هم کوشش نکرد تا جلوی این سیل را بگیرد.

مهاجر در ادامه به کارکرد بانک مرکزی در کنترل بازار ارز اشاره نمود و اظهار کرد: در حال حاضر مداخله بانک مرکزی در بازار ارز تماما اشتباه هست. بانک مرکزی باید از بازار بیرون بیاید تا قیمت را بازار معین نماید و دولت هم دلارش را به قیمتی که بازار مشخص می کند، به فروش برساند.

این روزنامه نگار در جواب به این سوال که نقش رسانه ها در شرایط فعلی چیست، یادآور گردید: رسانه ها باید وضع را عادی کنند و بگویند که کنترل بازار ارز باید در اختیار دولت و بانک مرکزی باشد. در حقیقت رسانه ها باید کمک کنند تا دولت در تک نرخی کردن ارز موفق گردد؛ چون که دولت این بیم را دارد که قیمت دلار را از ۴۲۰۰ تومان بر فرض مثال به ۸۰۰۰ تومان برساند و موجب گردد که کالاهای وارداتی گران گردد. در حالی که دولت باید قیمت را تک کند و مابه التفاوت کالاها را در مورد ها خاص پرداخت کند.

مهاجر علاوه بر این در جواب به این سوال که آیا این رویکرد موجب ایجاد خیز رسانه ای منفی در جامعه می گردد، توضیح داد: باید به این نکته توجه نماییم که اگر دلار بالا برود، به سود اقتصاد مملکت هست؛ اگر دلار بالا برود طبیعتا کالای بیگانه گران و مشتریان آن کم می گردد و مردم زیادتر به سمت کالاهای داخلی می روند. از سویی دیگر به دلیل ارزان بودن، ورود مسافران بیگانه نیز به کشورمان فراوان می گردد.

انتهای پیام