روزنامه آرمان ملی ۲۰ اسفند در یادداشتی به قلم سیدمحمود میرلوحی عضو شورای شهر تهران نوشت: از یک منظر اینکه چرا ۲۰ سال قانون اساسی در این حوزه مورد کمتوجهی بود و تاخیر شد که البته در سایر بخشهای حقوق اساسی مردم هم به دلایل جنگ و مشکلاتی که بوده، تاخیر داشتیم ولی باز باید خوشحال […]
روزنامه آرمان ملی ۲۰ اسفند در یادداشتی به قلم سیدمحمود میرلوحی عضو شورای شهر تهران نوشت: از یک منظر اینکه چرا ۲۰ سال قانون اساسی در این حوزه مورد کمتوجهی بود و تاخیر شد که البته در سایر بخشهای حقوق اساسی مردم هم به دلایل جنگ و مشکلاتی که بوده، تاخیر داشتیم ولی باز باید خوشحال باشیم که بالاخره این بخش از قانون اساسی به عمل تبدیل شد و باز در اجرای قانون هم که مصوب سال ۷۵ هست، به نظر میرسد همه ظرفیت قانون اساسی را به اجرا و عمل درنیاورده. شاید به تعبیر بنده حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از ظرفیت قانون اساسی در حوزه شوراها در قالب همین قانونی که مصوب سال ۷۵ است به اجرا درآمده اما همین مقدار هم ملاحظه میکنید که در اجرا، گاهی دچار تشکیک و تردید هستیم.
بهخصوص جریاناتی که طی چند سال اخیر در دوره پنجم و بعد از اینکه شوراهای مراکز استانها در اختیار جریان اصلاحات قرار گرفت، متاسفانه ملاحظه میشود که بیمهریهایی نسبت به شوراها، ظرفیت، توانمندی و جایگاهشان دارد صورت میگیرد و مرتبا اگر تخلف و اشکالی رخ میدهد، خیلی بزرگنمایی میشود درحالیکه ۱۲۰هزار عضو شورای شهر و روستا در کشور هستند، در ۱۳۰۰ شهر، هفتهزار نفر اعضای شوراهای شهر هستند. یک چنین جمعیت گستردهای را معتقدیم نهتنها تخلفاتشان در مقایسه با همه اقشار دیگر که بهجرات میتوانم بگویم نسبت به مجلس و ادارات، نرخ تخلف در این بخش کمتر است. به خاطر اینکه اینها نماینده مردم هستند و از نزدیک با مردم مانوساند.
بهویژه در شهرهای زیر ۲۰۰هزار نفر سکونت، شرط است که عضو شورای شهر و روستا باید ساکن محل باشند. نکته دوم، تجربه و واقعیتی که در دنیا هست و جایگاه دولت محلی خیلی مورد توجه است. به دلیل اینکه کارآمدی شوراها، اثربخشی و نقششان در حوزه اداره شهرها و روستاها… در حوزه حمایت از سازماندهی ظرفیت اجتماعی و فرهنگی مردم و خدمترسانی وضعیت بالایی دارند. حتی همین مقدار هم، ماده ۸۰ قانون فعلی که وظایف شوراها را مشخص کرده، در ۳۲ بند وظایف متعدد و متنوع در حوزههای اجتماعی، عمرانی، فرهنگی و خدماترسانی مسائل مختلف و متنوعی تعریف شده و به نظر میرسد باید روزبهروز جایگاه شوراها را تقویت کنیم، از این نگاه تقلیلگرایانه به شوراها عبور کنیم و تجارب دنیا در این حوزه را مورد توجه قرار دهیم.
تقویت شوراها یعنی اینکه کار بهتر و بیشتر، خدمات و رضایت بیشتر مردم، هزینه کمتر و کارآمدی بیشتر، اینها واقعیتهایی است که در حوزه دولتهای محلی در دنیا معمول است. دولتهای مرکزی و آن طرف هم بخش خصوصی است که درواقع دولت مرکزی سیاستگذاری و هدایت و نظارت کلی را برعهده دارد و کل فعالیتهای اجباری و آنجه مربوط به بخش خصوصی است، مشخص و بقیه بهعهده دولتهای محلی و شوراها و شهرداریهاست که متنوع هم هست ولی در کشور ما اینطور نیست. هنوز ۲۳ تصدی که مدتهاست بحث آن بوده عملا دچار وقفه شده. یعنی از حوزه آب و فاضلاب و ورزش و کتابخانه و مدرسهسازی و ثبت گرفته که همه در بسیاری از کشورهای توسعهیافته در حوزه وظایف و فعالیت شوراها و شهرداریهاست ولی در ایران هم دولت ردیف و بودجه دارد و هم شهرداریها مجبورند.
ملاحظه کنید که در شهرها بازارهای میوه و ترهبار، ورزشگاهها، کتابخانهها، امکانات سینمایی و ورزشی و حتی آب و فاضلاب را اگر شوراها کمک نکنند، نمیشود. همین الان در تهران مهمترین طرحهای توسعهای از تصفیهخانه و رینگ آب تهران و فعالیتهای اصلی بخش قابلتوجهی متکی به منابع و تصمیمات شوراهاست. درحقیقت شوراها جایگاه و ظرفیت مهمی در دنیای توسعه هستند و باید مورد توجه قرار بگیرند. بهعنوان یک خدمتگزار کوچک مردم تهران و کسی که سالها در حوزه فعالیت خدمات شهری و وزارت کشور خدمت کردم، اهل تخصص و افرادی که دل در گروی خدمت صادقانه و موثر به مردم هستند، فرصت خوبی است که اعلام آمادگی کنند. صحنه را ترک نکنند تا احساس شود شوراها مهماند، لازمند و مفیدند و تجربه مفید کشورهای پیشرفته در این حوزه هستند.
بهخصوص در حاشیه شهرها، حاشیه تهران خواهشم این است که چهرههایی که معتقد به حفظ محیط زیست و نظم و انضباط در مسائل منظر و حفظ منابع طبیعی و ظرفیتهای طبیعی شهرها و همچنین اهل فکر و برنامهریزی در حوزه منابع پایدار و توسعه همهجانبه شهرها هستند، حضور پیدا کنند. انشاءا… ثبتنام کنند و انگیزه و علاقهشان را به خدمت در این عرصه بروز دهند.
Wednesday, 4 December , 2024