انتقاد آقای‌تهرانی از عدم اجرای قانون حجاب؛ مردم مقصرند یا دولت؟
انتقاد آقای‌تهرانی از عدم اجرای قانون حجاب؛ مردم مقصرند یا دولت؟

حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی، نماینده اصول‌گرای مجلس و رئیس کمیسیون فرهنگی، با انتقاد از عدم ابلاغ قانون حجاب و عفاف، رأی‌دهندگان به مسعود پزشکیان را عامل این وضعیت دانست. او گفت: «وقتی مردم بدون دقت افراد را برای مجلس یا ریاست‌جمهوری انتخاب می‌کنند که به اجرای قانون خدا پای‌بند نیستند، همین می‌شود.»   آقاتهرانی که از […]

حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی، نماینده اصول‌گرای مجلس و رئیس کمیسیون فرهنگی، با انتقاد از عدم ابلاغ قانون حجاب و عفاف، رأی‌دهندگان به مسعود پزشکیان را عامل این وضعیت دانست. او گفت: «وقتی مردم بدون دقت افراد را برای مجلس یا ریاست‌جمهوری انتخاب می‌کنند که به اجرای قانون خدا پای‌بند نیستند، همین می‌شود.»

 

آقاتهرانی که از چهره‌های ارشد جبهه پایداری است، معتقد است اگر در انتخابات ۱۴۰۳ مردم به رقیبان پزشکیان رأی داده بودند، قانون حجاب اجرایی می‌شد. او ضمن انتقاد از رئیس‌جمهور، اجرای قانون الهی را وظیفه دولت دانست و از توقف آن توسط شورای عالی امنیت ملی گلایه کرد.

 

در مقابل، رئیس‌جمهور پزشکیان با استناد به بند ۹ سیاست‌های کلی نظام، اعلام کرده که قانون مذکور فاقد سه ویژگی اساسی است: «قابلیت اجرا، پاسخ‌گویی به نیازهای واقعی مردم، و جلب مشارکت حداکثری». او تأکید کرده که نمی‌تواند در برابر مردم بایستد و اجرای چنین قانونی را برعهده بگیرد.

 

 

واکنش‌ها به توقف قانون حجاب؛ از مهسا امینی تا عرف اجتماعی

 

منتقدان قانون حجاب معتقدند که اجرای آن با ابزارهای تنبیهی مانند جریمه و برخورد پلیسی، نه‌تنها مؤثر نیست بلکه موجب نارضایتی عمومی می‌شود. رئیس‌جمهور نیز با اشاره به ظرفیت تبلیغی ۸۵ هزار مسجد در کشور، تأکید کرده که کار فرهنگی باید با زبان گفت‌وگو انجام شود نه با زور.

 

در تابستان ۱۴۰۴، برای نخستین‌بار در ۴۴ سال گذشته، خبری از گشت ارشاد و کمیته‌های انضباطی نبود و برخلاف پیش‌بینی‌ها، اتفاق خاصی هم نیفتاد. این تجربه نشان داد که قانون حجاب تا چه اندازه با عرف جامعه فاصله دارد.

 

بسیاری از مردم، از جمله ۱۷ میلیون رأی‌دهنده به پزشکیان و ۳۰ میلیون رأی‌نداده، با اجرای قانون حجاب مخالف‌اند. در مقابل، نمایندگانی که با آرای محدود به مجلس راه یافته‌اند، نمی‌توانند از جانب همه مردم سخن بگویند.

 

 

حجاب؛ شرعی، عرفی یا سیاسی؟

 

تحلیل‌گران معتقدند که حجاب در ایران امری عرفی است و به سن، جغرافیا، شغل و باورهای مذهبی افراد بستگی دارد. تلاش برای تحمیل یک الگوی واحد با ابزارهای قهری، نه‌تنها ناکارآمد است بلکه موجب شکاف اجتماعی می‌شود.

 

در این میان، یادآوری حادثه مهسا امینی و تبعات آن، نشان می‌دهد که برخوردهای سخت‌گیرانه نه‌تنها نتیجه‌ای نداشته بلکه اعتبار نهادهای رسمی را نیز خدشه‌دار کرده است.

 

برخی ناظران سیاسی معتقدند که تمرکز بر موضوعاتی چون حجاب، در شرایطی که مردم نگران آینده روابط خارجی، تحریم‌ها و احتمال درگیری نظامی هستند، نوعی انحراف از اولویت‌های واقعی جامعه است.

 

  • نویسنده : بنام