به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا، ارز دیجیتال یا Cryptocurrency ارزهای دیجیتال از یک فناوری غیرمتمرکز استفاده می نمایند که به اعضاء امکان پرداخت امن و ذخیره پول را بدون احتیاج به ثبت اسم یا استفاده از بانک ها و سازمان های واسطه می دهند. بیشتر ارزهای دیجیتال روی پایگاه داده توزیع شده ای […]
به گزارش خبرنما به نقل از ایسنا، ارز دیجیتال یا Cryptocurrency ارزهای دیجیتال از یک فناوری غیرمتمرکز استفاده می نمایند که به اعضاء امکان پرداخت امن و ذخیره پول را بدون احتیاج به ثبت اسم یا استفاده از بانک ها و سازمان های واسطه می دهند. بیشتر ارزهای دیجیتال روی پایگاه داده توزیع شده ای به اسم بلاک چین اجرا می گردند و زیادتر واحدهای کلیدی آن توسط یک فرآیند به اسم استخراج یا ماین تولید می گردند.
نخستین و سرشناس ترین ارز دیجیتال بیت کوین هست که در سال ۲۰۰۹ ایجاد شد، با این حال در سال های گذشته ارزهای دیجیتال زیادی (در حدود ۹۰۰ ارز دیجیتال ) در بازارهای جهانی تجارت می گردد. گرچه هنوز مشروعیت ارزهای دیجیتالی و در صدر آنان بیت کوین از جانب بانک مرکزی و مدیران ذی ربط در کشور به اثبات نرسیده هست، اما ممنوعیت حتمی هم در راستای عدم استفاده از آنان اعلام نشده و بعضی از صرافی ها و سایت های آنلاین به خرید و فروش این ارزها اقدام می کنند.
در هر حال بعد از اینکه گفت وگو از ارزهای دیجیتال در کشور ما نیز داغ شد و سرشناس ترین آنان من جمله بیت کوین و اتریوم راه خود را به بعضی از معاملات غیررسمی باز کردند، این مبحث در مراجع رسمی هم نمود یافت. تا جایی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از پیاده سازی پایلوت نخستین ارز دیجیتالی کشور توسط پست بانک و ارائه به نظام بانکی برای تایید اطلاع داد.
نخستین گام؛ پیاده سازی پایلوت ارز دیجیتال بومی
آذری جهرمی ارزهای دیجیتال را یکی از تغییرات دنیای امروز دانست و با بیان اینکه رویکرد انفعالی درخصوص فناوری و انتظار دستگاه ها از یکدیگر موجب عقب ماندگی و سر انجام انفعال حاکمیت خواهد شد، اظهار کرد: با استفاده از حجم های موجود ارتباطات و فناوری اطلاعات در عرصه بانکداری و نظام مالی کشور و نیز حجم بالای جوانان کشور، قرار شد پست بانک ایران با اعلام فراخوان و شناسایی فرهیختگان کشور در این عرصه، نخستین ارز دیجیتال طراحی شده را به صورت پایلوت پیاده سازی و این مدل را برای ارزیابی و تایید به نظام بانکی کشور ارائه کند.
او پس از ان با بیان اینکه ارز دیجیتال سر انجام خواهد آمد که ما از قبل باید فکری به حال آن بکنیم و در مورد استفاده از ارزهای مجازی نظرات مختلفی وجود دارد، اظهار کرد: حقیقت این هست که ما می خواهیم این مدل را که پیشتر در ژاپن هم پیاده شده، پیاده سازی کنیم تا با استفاده از حجم های موجود یک مدل پایلوت را برای تصمیم گیری های پایانی اجرا کنیم.
وزیر ارتباطات علاوه بر این در مورد سازوکار احتمالی اجرای پایلوت ارزهای دیجیتالی، ، بیان کرد: این ارزها الزاما منسوب به پیام رسان و یا بستر خاصی نیستند؛ در همکاری هایی که با بانک مرکزی آغاز نموده ایم، در حقیقت به آنان در حوزه تکنولوژیکی کمک می کنیم. اصل قضیه ارزهای رمزنگاری شده در حقیقت خود فرآیند رمزگذاری و پیاده سازی الگوریتم هاست.
تا زمان اعلام سیاست، وارد فضای ارزهای دیجیتال نشوید
در این باره سیدابولحسن فیروزآبادی –رئیس مرکز ملی فضای مجازی- در مورد تصمیماتی در مورد ورود به عرصه ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین که هنوز توسط مدیران بانکی تایید نشده ، اظهار کرده بود: ما در مرکز ملی فضای سایبری در حال ارزیابی این مبحث هستیم و به صورت طولانی نشست ها مشترکی با بانک مرکزی داریم. اما به سبب اینکه روی زنجیره بازار ارز مجازی در کشور هیچ گونه کنترل و مدیریتی وجود ندارد و درحقیقت صراف هایی که به این فعالیت مبادرت می کنند، مجوز ندارند، نظر و سفارش مان به مردم این هست که اصلا و ابدا فعلا وارد این فضا نشوند تا سیاست و مقررات خود را در از حوزه اعلام کنیم.
از سویی در گزارش بانک مرکزی در مورد ارزهای دیجیتالی آمده بود: در جلسه سی ام شورای عالی مقابله با پولشویی در تاریخ ۹ دی ماه ۱۳۹۶، به کارگیری وسیله بیت کوین (Bit Coin) ) و سایر ارزهای مجازی در تمام جایگاه ها پولی و مالی کشور ممنوع اعلام شد. از آنجایی که انواع ارزهای مجازی از این استعداد بهره مند می باشند که به ابزاری برای پولشویی و تامین مالی تروریسم و به صورت کل، جابه جایی مراجع پولی مجرمان بدل گردند، حوزه نظارت بانک مرکزی برای پیشگیری از واقع شدن جرائم از طریق ارزهای مجازی، مبحث ممنوعیت به کارگیری ارزهای مجازی را به بانک ها ابلاغ کرده هست.
اما در بیانیه ی بانک مرکزی در تاریخ ۲ اردیبهشت نیز در مورد ارزهای مجازی هم آمده بود: «به کارگیری وسیله بیت کوین (Bit Coin) ) و سایر ارزهای مجازی در تمام جایگاه ها پولی و مالی کشور ممنوع هست.» » البته در این بیانیه به ارزهای مجازی که قرار بود پست بانک به نمایندگی از وزارت ارتباطات ارزیابی، پیاده سازی و ارائه کند و اینکه تکلیف بانک مرکزی به عنوان رگولاتوری امور بانکی و پولی کشور با ارزهای الکترونیکی داخلی چه می گردد، اشاره ای نشد.
ممنوعیت بیت کوین به معنای ممنوعیت ارز دیجیتال نیست
پس از ان بود که آذری جهرمی در مورد این مصوبه حول ممنوعیت استفاده از ارزهای دیجیتال اظهار کرد: مصوبه بانک مرکزی به عنوان سیاست گذار کلیدی پول و مالی کشور در مورد ارزهای رمزنگاری شده مثل بیت کوین که به بانک ها و صرافی ها اعلام نموده که استفاده از آنان ممنوع هست، بدین منظور نیست که به کارگیری ارز دیجیتال در توسعه داخلی ممنوعیت یا تنگنا دارد.
وی علاوه بر این با بیان اینکه پیکره آینده دنیا طبق تکنولوژی بلاک چین هست و به همین سبب باید آن را پیگیری کنیم تا به نتیجه برسیم، اظهار کرده بود: نگرانی بانک مرکزی متاثر از خارج شدن ارز و عارضه دیدن مردم و مباحث اینچنینی هست که بر همین اساس تصمیم گرفتند تا خرید و فروش بیت کوین را ممنوع کنند، چراکه بیت کوین همه ارز دیجیتال نیست و آینده چهارچوب و پیکره اینترنت دنیا مبتنی بر بلاک چین می باشد.
با تمام این اوصاف، ارزهای مجازی از آن دسته مقولاتی می باشند که به سبب ناشناس ماندن هویت اشخاص در آن توان دارند به بستری برای فعالیت های مربوط با پول شویی مبدل گردند؛ رخدادی که مغایر با مفاد دستورالعمل اجرایی اتحادیه FATF عماد ایرانی -کارشناس مسائل اقتصادی- در این مورد اظهار کرده بود: تاحالا هیچ کشوری در سطح جهان قبول نکرده هست که جلوی پولشویی در بیت کوین را میتوان گرفت که همین مبحث موجب دو عکس العمل متمایز به این ارزها شده هست که یا آن را می پذیرند و مثل دیگر ارزها به آن اذن فعالیت می دهند یا اینکه آن را از اساس رد می کنند؛ چون که تبعاتی ناشناخته برای نظام اقتصادی دارد. » بعضی دیگر بیان می کنند «در چند سال آینده با ارز دیجیتال انجام می گردد، در نتیجه با اهمیت هست اتفاق هایی که در مورد تلگرام در کشور افتاد، تکرار نشود.
بعضی از مدیران اعتقاد دارند «با به خدمت گرفتن ارز دیجیتال میتوان فرآیند بانکی که توسط سیستم فدرال رزو آمریکا در سراسر جهان مدیریت می گردد را دور زد.» بعضی دیگر بیان می کنند «در چند سال آینده ۵۰ درصد معاملات دنیا » بعضی نیز اعتقاد دارند «در آینده ارز داخلی دیجیتال توان دارد .» بعضی نیز اعتقاد دارند «در آینده ارز داخلی دیجیتال توان دارد جایگزین دلار گردد.»
مصوبه ای برای از بین بردن شائبه ی استفاده از ارز دیجیتال برای پولشویی
در این شرایط اما ناصر حکیمی -معاون فناوری های نوین بانک مرکزی- از تعیین ضابطه های استفاده از ارز دیجیتال تا انتهاء شهریورماه » اطلاع داد و با اشاره به مصوبه شورای عالی مقابله با پول شویی و ابلاغ مطابق آن در بخشنامه بانک مرکزی، اظهار کرد: فلسفه صادر کردن این بخشنامه این هست که شائبه این که ارزهای دیجیتال در کشور به منظور پول شویی مورد استفاده قرار می گیرد، از بین برود. امید داریم از طریق توسعه همکاری بین بانک مرکزی و معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری همکاری با لایه های پایین تر اکتساب و کار برقرار شده و چارچوب های استفاده از این نوع ارز تعیین گردد.
در عین حال علیرضا دلیری – معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی وفناوری رئیس جمهوری- با بیان اینکه تا پنج سال آینده ۵۰ درصد معاملات دنیا با ارز دیجیتال انجام می گردد، اظهار کرد: ارز دیجیتال بستری برای جابه جایی وجه به حساب می آید، به همین علت در معاونت علمی در پی توسعه ارز دیجیتال هستیم امید داریم از طریق توسعه همکاری بین بانک مرکزی و معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری همکاری با لایه های پایین تر اکتساب و کار برقرار شده و چارچوب های استفاده از این نوع ارز تعیین گردد.
و در تلاشیم تا از طریق شرکت های دانش بنیان و مذاکره هایی که با بانک مرکزی داشتیم، زمینه کاربردی کردن ارز دیجیتالی را در کشور مهیا کنیم. با این حال آذری جهرمی در اظهار دیدگاهی دیگر بیان کرد: اگر ارزهای دیجیتال بیگانه در ایران فعالیت نمایند و بتوانیم در بعضی معاملات خرد از آنان استفاده کنیم، مفید می باشد. البته نظر شخصی من این هست که این ارزهای دیجیتال علی رغم ناتوانی هایی که دارند، برای پرداخت های خرد تحریم را دور می زنند با این حال سیاست بانک مرکزی این هست که فعلا بیت کوین، اتریوم و سایر ارزها را به رسمیت نمی شناسد و در نتیجه قوه قضاییه سایت های ارایه دهنده این ارزها را فیلتر می کند.
البته نظر شخصی من این هست که این ارزهای دیجیتال علی رغم ناتوانی هایی که دارند، و اعضاء توان دارند از آن استفاده نمایند. به گفته وی اگر ارز دیجیتال ملی و بومی دارا باشیم و بتوانیم آن را در جهان جا بیندازیم، خوب ترین حالت هست. سیاست کلی ما این هست که فناوری ارز دیجیتال را توسعه دهیم تا هرکس مایل هست از آن استفاده نماید.
تدوین سندی برای ملاک قرار دادن بلاکچین و ارز دیجیتال
جدیدا نیز شرکت خدمات انفورماتیک اعلام نموده که نخستین ارز دیجیتال بومی بر پایه ریال را راه اندازی نموده که این مبحث را در حد خبرها شنیده ام.
سیاست کلی ما این هست که فناوری ارز دیجیتال را توسعه دهیم تا هرکس مایل هست از آن استفاده نماید. اما خسرو فرحی – مدیرعامل پست بانک ایران- جدیدا از حضور نماینده همه ذی نفعان ارز دیجتیال در جریان تدوین سندی اطلاع داد و با اشاره به سخنان وزیر ارتباطات مبنی بر ضرورت منفعل نبودن در برابر فناوری های نوین، اظهار کرد: در رو به رو با ارز دیجیتالی بعد از انتشار فراخوانی در همین رابطه کلیه ابزارها کشور در حوزه های متفاوت ارزیابی شده و درصدد تدوین سندی توسط وزارت ارتباطات، پست بانک و مرکز پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات هستیم تا ملاک کار کشور در قابل بلاکچین و ارز دیجیتال باشد که بعد از تدوین، ذی نفعان توان دارند کارشان را انجام دهند.
در هر حال، یکی از عللی که زیادی از دلالان و تاجران از ارز دیجیتالی و رمزنگاری شده بیت کوین، برای معاملات غیرمعمول و غیرقانونی استفاده می نمایند، آن هست که تبادل پول با این ارز، در هیچ جایی ثبت نمی توان و هیچ هویت و اسم و نشانی از طرفین خرید و فروش نیز در آن به چشم نمی خورد و سازمان های امنیتی نیز قادر نخواهند بود مجرمان و دلالان را ردگیری و قراردادهای آنان را پیگیری کنند.
انتهای پیام
Saturday, 23 September , 2023